Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Ambrozija

Kot vsako leto, vas tudi letos opominjamo, da sta meseca avgust in september čas cvetenja pelinolistne ambrozije (Ambrosia artemisifolia), ki postaja v Evropi in pri nas ena najpomembnejših plevelnih vrst na nekmetijskih površinah in v kmetijski pridelavi, hkrati pa je ena najbolj alergenih rastlin. Pri nas jo najlažje opazimo ob robovih cest in na gradbenih deponijah, kjer se množično pojavlja.

 


Imetniki zemljišč so dolžni ambrozijo odstraniti s koreninami vred ali njihov nadzemni del tako, da se v tej rastni dobi ne obraste več. Odstranitev rastlin je potrebno opraviti čimprej, da preprečimo cvetenje in sproščanje cvetnega prahu v okolico.

 

Več o škodljivi rastlini si lahko preberete tudi v zloženki, ki smo jo razdelili vsem krajevnim skupnostim v občini in jo je prirpavila Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

V preteklem letu je bilo v Logatcu kar nekaj lokacij, kjer se je ambrozija zarastla. O tem so nas prijazni občani obvestili, občina pa je nato obvestila lastnike zemljišč, ki so jo hitro odstranili.  

 

Občinska uprava

Oglejte si tudi