Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Obvestilo o stanju v Izpostavi azilnega doma Logatec (IAD Logatec)

S strani Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov smo bili obveščeni, da je v Izpostavi azilnega doma v Logatcu, zaradi potreb urada, začasno povečanje števila migrantov.

Spoštovani,


S strani Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov smo bili obveščeni, da je v Izpostavi azilnega doma v Logatcu, zaradi potreb urada, začasno povečanje števila migrantov. Ker je sprejemni oddelek v Azilnem domu v Ljubljani poln, nameščajo tujce tudi v IAD Logatec. Na dan 4.5.2018 je tako nastanjenih nekaj več kot 100 oseb, pri čemer je jih ima le nekaj več kot 20 pravico do prostega gibanja, ostali so omejeni na območje centra.

Urad v nadaljevanju svojega obvestila pojasnjuje, da so tujci, ki so nameščeni v te kapacitete, nameščeni začasno in čakajo na sprejem prošnje. Dnevno se jih vozi na sprejem prošnje v Ljubljano, kjer so potem nameščeni v Azilni dom ali v Izpostavo na Kotnikovo. Omenjeni tujci območja centra ne smejo zapustiti, za kar skrbi okrepljena varnostna služba. V centru so prisotni tudi sodelavci urada, ki skrbijo za psihosocialno oskrbo nastanjenih ter prostovoljci Slovenske filantropije.

Občina je že pri prejšnjem začasnem povečanju pozvala urad, da naj se drži dogovora, ki je bil sprejet s strani občinskega sveta, dne 1.3.2016, in kjer so bile med drugim zahteve, da se v IAD Logatec lahko nastanjajo le ranljive skupine prosilcev za azil ter da se v prvem obdobju namesti največ 50 oseb, po ugotovitvi, da so vzpostavljeni varnostni in drugi pogoji ter medsebojno zaupanje, pa največ do 108 oseb. Ob upoštevanju navedenega bo občina ponovno pozvala urad, da v najkrajšem času zagotovi stanje v IAD Logatec, ki bo skladno s sklepom občinskega sveta.

V vmesnem času občanke in občane zaprošamo, da so strpni in do ustrezne mere previdni. Naj se v času začasnega povečanja obremenitve IAD Logatec ne zadržujejo na območju centra oziroma ga ne prečkajo. Občina aktivno sodeluje s policijo, ki ima začasno povečane kapacitete in spremlja vsa premeščanja migrantov. S strani policije smo bili obveščeni, da do sedaj niso zaznali še nobenega neljubega dogodka.

Občina bo budno spremljala dogajanja, po potrebi ukrepala in svoje občanke in občane ažurno obveščala o pomembnih informacijah vezanih na IAD Logatec.


Občina Logatec

Oglejte si tudi