Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

MUCA COPATARICA – sodelovanje staršev in vrtca

Strokovni delavci si želimo, da bi starši dejavno sodelovali z nami. Če najdemo in vpeljemo nove načine dela in starše sprejmemo kot enakovredne partnerje, imamo možnost vzpostaviti dobre medsebojne odnose, kar velja za vse oblike in načine sodelovanja s starši. Z različnimi oblikami sodelovanja krepimo medsebojno zaupanje, pri starših pa razvijamo samozavest pri vključevanju in sodelovanju z vrtcem in vzgojitelji (Kalin, 2000).

Tako so starši skupine Škratki (Vrtec Kurirček Logatec – enota Hotedršica) že v lanskem šolskem letu na pobudo vzgojiteljic za svoje otroke pripravili nadvse uspešno predstavo Sapramiška. Tudi letos je – tokrat s strani staršev – prišla pobuda za novo predstavo.

Na petkovo popoldne, 16. 2. 2018, smo si lahko ogledali igrico o muci, ki je otrokom odnesla copate … Muci Copatarici. Prav letos namreč mineva 60 let od nastanka te priljubljene pravljice pisateljice Ele Peroci, tako da se je izbira ponujala kar sama. V majhni dvorani stare šole v Hotedršici se je odvila nadvse prisrčna predstava, ki so jo  za svoje otroke pripravili starši obeh oddelkov  – Škratkov in Žabic. Poleg otrok so se dogodka  udeležili tudi njihovi bratci, sestrice, starši, babice in dedki. Dvorana je bila skorajda premajhna za vse. Po predstavi, ki so jo otroci zbrano spremljali, je sledilo še kratko druženje, nato pa smo se zadovoljni odpravili domov.

V Hotedršici so izkušnje pri sodelovanju med starši in vrtcem zelo dobre. Starši se vedno v velikem številu odzovejo na različne oblike sodelovanja, pa naj gre za različne delavnice, pohod ob dnevu družin (v mesecu maju),  zaključek šolskega leta ali pa predstavo, ki jo pripravijo za svoje otroke. Zato si vzgojiteljice želimo, da tako dobro sodelovanje poteka tudi v prihodnje, obenem pa se staršem zahvaljujemo za njihov trud.

 

Vzgojiteljice Vrtca Kurirček Logatec

Enota Hotedršica

 Zapisala: Nada Cindrič
Foto: M. Merlak

Vir:

Kalin, J (2000). Pedagoški vidiki sodelovanja učiteljev in staršev – izzivi za učitelje, šolo, starše in družbeno skupnost. V: Cankar, F, Deutsch, T, ur. Šola kot stičišče partnerjev: sodelovanje šole, družine in lokalnega okolja pri vzgoji in izobraževanju otrok. Ljubljana. Zavod RS za šolstvo. Str. 83 – 97.

Oglejte si tudi