Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Onesnaženje cest med/po kmetijskih delih

Občani občine Lukovica v času del na poljih opažajo brezbrižnost večine voznikov kmetijske mehanizacije, saj na vozišče in pločnike prinesejo velike količine zemlje, blata ter ostale umazanije. Vzdrževalci ceste pa opažajo, da se večkrat orje preblizu roba ceste, s tem pa se poškoduje bankine cest.

V skladu z veljavno zakonodajo so kmetje oz. vozniki kmetijske mehanizacije mehanizacijo dolžni očistiti pred uvozom na cestišče, prav tako pa so za seboj dolžni očistiti cestišče, ki so ga umazali. Zakon o cestah v 5. členu določa, da je prepovedano ogrožanje varne uporabe javne ceste. Med drugim tudi prepoveduje razsipati sipek material, razen posipnih materialov v času izvajanja zimske  službe, nanašati blato ali ga kako drugače onesnaževati.  Voznik mora zato, preden se vključi v promet, z vozila odstraniti zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažila vozišče. Globe za kršitelje znašajo od 1.000 evrov za voznika ter do 4.000 za pravno osebo ali samostojnega podjetnika. V primeru, da bo cesto na poziv policije ali inšpektorata očistil vzdrževalec ceste, bo poleg kazni potrebno poravnati tudi račun, ki bo povzročitelju izstavljen s strani vzdrževalca ceste.

 

V sklopu tega zapisa lahko opozorimo še na problematiko oranja ob cestah

 

Vzdrževalci ceste opažajo, da se večkrat orje preblizu roba ceste, s tem se poškoduje bankine cest. Zakon o cestah (ZCes-1, Ur. l. RS št. 109/10, 48/12, 36/14) v 4. točki drugega odstavka 5. člena določa: »Prepovedano je orati na razdalji manj kot 4 metre od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot  meter od roba cestnega sveta vzporedno s cesto.« Kršitev zgornjega člena pomeni prekršek, ki je sankcioniran v 7. odstavku 5. člena ZCes-1 (posameznik se kaznuje z globo 1000 €) in 8. odstavku  5. člena ZCes-1 (pravna oseba se kaznuje z globo 4000 € in odgovorna oseba z globo 1000 €).  Zaradi neupoštevanja pravilnih odmikov prihaja pri oranju kmetijskih površin do poškodb bankin in vozišča. Orači obračajo traktorje s priključki na cestnem svetu, celo na asfaltnem vozišču, s čimer povzročajo poškodbe bankine, posledice takega oranja se kažejo v razpokanosti asfalta in posedanju roba cestišča. 

 

Oglejte si tudi