Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Velik korak za razvoj podjetništva v občini Lukovici

Občina Lukovica se je v okviru drugega povabila razvojnim svetom regij za dopolnitev dogovora za razvoj regij v okviru RRA LUR (Regijska razvojna agencija ljubljanske urbane regije) prijavila na razpis prednostna naložba 3.1. spodbujanje podjetništva. Občina je prijavila projekt Ekonomsko poslovna cona L6 Lukovica - južni del, torej območje med staro cesto in avtocesto. V okviru tega poziva so bili na območju regije izbrani trije projekti za spodbujanje podjetništva (Ljubljana, Šmartno pri Litiji in Lukovica). V mesecu aprilu je bil na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo razgovor za izvedbo projekta. Tako je za izgradnjo komunalne opreme na voljo skoraj pol miljona evrov.  Sam projekt se sofinancira iz  evropskih sredstev, nacionalnih sredstev in lastne udeležbe.

 

Časovnica aktivnosti določa potek nadaljnih dogodkov, saj mora občina v določenem časovnem obdobju izvesti spremembo prostorskega akta, izdelati in sprejeti investicijsko dokumentacijo, izdelati projektno dokumentacijo, pridobiti pravico graditi na zemljiščih katera še niso v njeni lasti in pridobiti dovoljenje za gradnjo. Za uskladitev lastniške struktur s prostorski aktom so v teku razgovori za izvedbo komasacije zemljišča. Ravno od lastnikov zemljišč pričakujemo zgledno sodelovanje, saj je tudi od njih odvisna oživitev poslovne cone, posledično pa seveda tudi razvoj podjetništva in nastanek novih delovnih mest. Od pristopa in sodelovanja lastnikov in investitorjev je torej odvisen uspeh in realizacija pridobljenih sredstev in res bi bilo škoda pridobljeno zavreči. Pridobitev nepovratnih sredstev je vedno pogojena z izpolnjevanje določenih obveznosti in doseganjem določenih  ciljev. V razpisu  je namreč poudarjeno, da mora takšen finančni vložek nepovratnih sredstev ponuditi določeno število novih delovnih mest… Okviri za izvedbo tega projekta še določajo, da mora biti projekt zaključen najkasneje do konca leta 2022.

 

Še v tekočem mesecu je predviden termin z lastniki zemljišč za nadaljnje razgovore za izvedbo komasacijo zemljišč, da se optimizira lastniška struktura, ki bo omogočala lažje transakcije z nepremičninami oziroma zainteresiranim gospodarskim subjektom omogočeno lažje pridobivanje nepremičnin za izvajanje gospodarske dejavnosti.  Na podlagi zapisanega še enkrat pozivamo vse lastnike zemljišč, da bodo aktivno sodelovali in omogočili izvedbo projekta.

Oglejte si tudi