Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

MoPZ Janko Kersnik in violinistka Klara nastopili na predvečer 2. obletnice smrti Janeza Močnika v cerkvi MO v Ljubljani

Skladatelj Janez Močnik je v številnih glasbenih delih izrazil hrepenenje po lepem in dobrem. Iz bogatega skladateljevega opusa črpajo tudi njegovi prijatelji in pevci Moškega pevskega zbora Janko Kersnik Lukovica z zborovodjem Igorjem Velepičem, katerim sta največkrat pridruženi solistki Urška Pavli in Marta Zabret. Mnogo skladb je Anže napisal ali priredil prav za omenjeno zasedbo.
Tako je bilo tudi 24. februarja 2018 v župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani, kjer so pevci MoPZ in solistki spremljali bogoslužje s pesmimi iz skladateljeve zapuščine na predvečer njegove druge obletnice smrti. Mlada violinistka Klara Gantar je z doživeto violinsko igro in čudovitim čistim tonom dediju Anžetu v spomin zaigrala Ave Mario Johanna Sebastiana Bacha v priredbi Charlesa Gounoda. Njena interpretacija je bila pravi užitek tako za ušesa kot za dušo.

Klara je vsestranska glasbenica: poleg violine zelo rada zaigra tudi na klavir in ukulele, rada poje (trenutno v mladinski operi Hobit na odru Cankarjevega doma) in uživa v ustvarjanju svoje lastne avtorske glasbe. Zaradi velikega veselja do nastopanja se zelo rada odzove povabilom k sodelovanju na kulturne prireditve, literarne večere, odprtja razstav in razne družabne dogodke. Njen nastop z rokovnjači, kot jih je skladatelj sam rad hudomušno imenoval, ni bil prvi in upajmo tudi ne zadnji.  Prenekaterikrat so že sodelovali v skladateljevih Cerkljah.

V dneh, prežetih z dragocenimi spomini, je pozornost prijateljev še dragocenejša. Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki spomin na pokojnega Anžeta ohranjajo z njemu tako ljubo glasbo. Zahvala tudi za  prijazen sprejem in gostoljubje pri frančiškanih župniku p. Pavletu Jakopu in koordinatorici ge. Teuti Brumec ter za posebno priznanje.

 

Daniela Močnik in Viktor Jemec

 

Oglejte si tudi