Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Materinski dan 2018

Članice Društva podeželskih žena iz Lukovice so v soboto 24. marca že desetič zapored pripravile pohod okoli Gradiškega jezera z druženjem. Že tradicionalno je vsem prisotnim ženskam ob njihovem prazniku (ki je sicer v nedeljo, 25. marec), župan občine Lukovica, Matej Kotnik podaril nageljček, nasmeh, celo objem.
Več kot sto udeleženk sobotnega druženja je najprej naredilo krog okoli jezera, potem pa uživalo v prijetnem programu, ki so ga pripravile članice Društva podeželskih žena iz Lukovice.

 

Kot je povedala povezovalka programa, gospa Slavka je materinski dan neformalni praznik posvečen materam. V Evropi so ga začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih, najprej je bil to 15. maj, kasneje pa prestavljen na 15. marec. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni ni praznoval zaradi dneva žena 8. marca, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanenje, torej 25. marca.

Mama je ena sama

Mama je ena sama,
prva radost je mama,
prvi spev nina-nana,
prva beseda:  mama!


Dajmo vse rože mami,
dajmo vsa sonca mami,
pesem, ki v nas se drami,
dajmo, zapojmo mami:


Naj ne ostane brez mame
nihče na širnem svetu,
naj žive naše mame,
mame - najlepše na svetu!
(T. Pavček)


Prisotne so s pravo ljudsko pesmijo pozdravile pevke Društva kmečkih žena Lukovica, zapeli so tudi člani Društva Skrinjca, navzoče so pozdravili tudi župan občine Moravče gospod Martin Rebolj, gospa Ljudmila Novak in župan občine Lukovica gospod Matej Kotnik, ki je vsem navzočim materam podaril nageljček. Druženje je bilo prijetno tudi zato, ker so se mize šibile pod dobrotami, ki so jih pripravile organizatorke, ob deseti obletnici pa so prisotene pogostili tudi z odličnim golažem in domačim kruhom. Brez dvomov bo tako prijetnih druženj v prihodnosti še veliko, saj je prav, da se našim materam vsaj enkrat na leto ZARES zahvalimo za vso dobroto, ki nam jo iz dneva v dan, iz leta v leto izkazujejo. Hvala. In kot je že Tone Pavček zapisal, Mama je ena sama.


Na sam dogodek so prišle ženske, matere iz bližnjih in daljnih krajev, člani/ce naslednjih društev: Planinsko društvo iz Polhovega Gradca – Blagajana, Lipa Domžale, Mlinše Zagorje, DPŽ Polšnik, Kamnik, Komenda, Blagovica, Moravče, Erčulj Milica iz Trzina, Društvo diabetikov Domžale, Jesenski cvet, Kuhar Veronika Trzin, združenje šoferjev Dolomiti, Domači upokojenci, upokojenci iz Radomelj, Žitko Marija iz Kamnika, ŠD Rafolče in ostali.

Oglejte si tudi