Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Pozor - šolarji zopet del prometa!

V petek 1. septembra bodo po dolgih poletnih počitnicah šolarji spet med nami, kot ena najbolj ranljivih skupin udeleženih v prometu, zato si želimo, da bo njihova pot v in iz šole čim bolj varna.

Otroci so kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje, zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu.

 

Seveda so najbolj ranljivi v prometu ravno prvošolčki, ki se prvič srečujejo s samostojno udeležbo v prometu. Kljub temu, da je za otroke organiziran prevoz do šole, moramo večji, izkušenejši udeleženci v prometu prilagoditi vožnjo, saj so poleg nepredvidljivosti, najmanjši udeleženci v prometu tudi najmanj vidni. Otroci, ki obiskujejo prvi ali drugi razred osnovne šole, morajo na poti v šolo in iz nje poleg kresničke okrog vratu nositi še rumeno rutico.


V prvih šolskih dnevih bo na večjih prehodih proti šoli tudi tako imenovana šolska prometna služba, ki jo opravljajo prostovoljci in s tem na kriznih točkah zagotavljajo varen prehod nadebudnežev.

 

Tudi policisti policijske postaje Domžale bodo v skladu z usmeritvami na področju zagotavljanja varnosti cestnega prometa ob začetku šolskega leta izvajali ustaljene aktivnosti. S stalno navzočnostjo ob šolah in šolskih poteh bodo, po izkušnjah iz prejšnjih let, občutno prispevali k umirjanju prometa.

 

V tednu pred začetkom pouka se bodo izvajale poostrene meritve hitrosti v okolici šol, predvsem v času, ko običajno otroci prihajajo in odhajajo v šolo. Hkrati bodo policisti preverjali varno hojo otrok in prečkanje ceste, opremljenost prvošolčkov z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi za večjo varnost ob zmanjšani vidljivosti, brezhibnost koles, koles s pomožnim motorjem in koles z motorjem. Preverjali bodo tudi pravilno uporabo varnostne čelade. Prav tako pa bodo v začetku šolskega leta poostreno nadzirali tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok ter uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih, s katerimi starši vozijo otroke v šolo.

 

V dneh pred začetkom šole vsako leto poteka pregled postavljene prometne signalizacije ter pregled talnih označb na vozišču in pločnikih. Poleg vsega povedanega pa tudi zakon o varnosti cestnega prometa pravi, da morajo starši zagotoviti spremstvo otroka na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole. Otrok sme samostojno sodelovati v prometu šele, ko se starši ali drugi skrbniki prepričajo, da so otroci sposobni razumeti nevarnosti v prometu ter so seznanjeni s prometnimi razmerami na prometnih površinah.

 

Prometna vzgoja je nekaj, kar raste skupaj z otrokom. Ko otrok prične hoditi v šolo, se njegovo vključevanje v promet še poveča. Starši in ostali odrasli nikoli ne smemo pozabiti, da smo njihov prvi in največji zgled. Izredno pomembno je, da se, ko je z nami otrok, še bolj dosledno držimo cestno-prometnih predpisov. 

 

Oglejte si tudi