Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

80 let Vinka Sitarja

V sredo, 28. marca, je prvi kapelnik Veteranske sekcije Mengeške godbe in znani mengeški klarinetist Vinko Sitar dopolnil častitljivih 80 let.
Svojo glasbeno pot pri Mengeški godbi je začel leta 1952. Nato je od 1956 do 1959 igral pri godbi Milice v Ljubljani ter nato v letu 1959 in 1960 služil vojaški rok in igral v Orkestru jugoslovanske vojske v Travniku. V Ljubljani je uspešno končal Pedagoško akademijo, ki jo je obiskoval med leti 1961 in 1963, in sicer iz klarineta in saksofona. Poklic učitelja glasbenega pouka je nato opravljal od 1963 do januarja 1969 na osnovni šoli Janka Kersnika na Brdu pri Lukovici. Po končani karieri učitelja je še istega leta odšel v sosednjo Avstrijo, kjer je do začetka leta 1970 igral v enem od tamkajšnjih ansamblov ter se ob vrnitvi domov pridružil slovitemu ansamblu Alpski kvintet, v katerem je igral vse do upokojitve.
V Mengšu je pustil velik glasbeni pečat. Poleg igranja v ansamblu, je bil vseskozi član Mengeške godbe. Leta 2000 je sodeloval pri formiranju Veteranske sekcije Mengeške godbe, ter takoj postal njen dirigent. Kapelniško funkcijo je opravljal kar petnajst let, nato pa je bil primoran iz zdravstvenih razlogov godbeno taktirko predati Janezu Peru.
Vinko Sitar je tudi avtor več skladb, predvsem koračnic ter številnih priredb, predvsem pa je človek na mestu, veseljak po srcu, strasten godbenik in glasbenik ter prijeten sogovornik. Njegov častitljivi jubilej smo počastili tudi v krogu Mengeške godbe, in sicer v ponedeljek, 9. aprila, ko smo družno zaigrali Veteranska sekcija in mengeški godbeniki, Vinko pa je ob tej priložnosti tudi "zamahal". Dirigiranje mu je šlo kljub pavzi odlično od rok. Vinko, hvala za druženje in še na mnoga leta!


Besedilo: Bojan Burnik in Maja Keržič
Foto: Miha Požar

Oglejte si tudi