Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Backove vezilje obudile stare običaje

Backove vezilje se želimo udejstvovati tudi na drugih področjih, zato se je vodja gospa Vida Burnik odločila, da na kmetiji Perovih, to je še ena redkih kmetij v Mengšu, obudimo star kmečki običaj - ličkanje koruze. To je bilo pred desetletji najpomembnejše kmečko opravilo, ki pa se je na koncu končalo s pravo veselico.

Za ličkanje pa smo seveda potrebovali koruzo, zato nas je na sončni jesenski dan gospod Janez Per odpeljal s traktorjem na njivo, kjer smo koruzo potrgali, naložili v koše in jo znosili na traktor. Nato smo veselo vse poskakale na traktor in odpeljal nas je na njihovo dvorišče. 
V četrtek smo se vse Backove vezilje namesto na vezenje odpravile na ličkanje na kmetijo Perovih. Za mnoge je bilo to pravo doživetje, saj niso ličkale še nikoli.
Najlepše ličkance smo dajale v posebno vrečo, ker je nato sledila še izdelava predpražnikov.
Delo nam je šlo dobro od rok, koruzne storže smo dajali na kup, drugi pa so vezli v cofe za obešanje. To je bil za nas vesel dogodek, vseskozi pa nam je delal družbo gospod Janez Per s svojimi godci. Po opravljenem delu smo se še malo zabavali, zaplesali in se posladkali z dobrotami naših članic.
Gospod Janez Per nam je obljubil, da se naslednje leto zopet vidimo. Posebno doživetje pa je bilo tudi za domače otroke, ki so ves čas zelo pridno sodelovali.
24. oktobra pa nam je gospa Betka iz Rokodelskega društva Domžale pokazala izdelavo kit, ki je morala biti dolga od šest do sedem metrov, nato smo kite šivale z močno vrvico in posebno iglo in nastal je predpražnik. Pokazala nam je tudi, kako se dela  copate in klobuke.
Prepričani smo, da bo naše navdušenje nad starimi običaji prešlo tudi na mladi rod, da se to ohranja še naprej.

Besedilo: Majda Golob
Foto: Jože Vahtar       .

Oglejte si tudi