Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Folklorna skupina Mengeš na CIOFF festivalu v Portoriku

Folklorni skupini Mengeš je v letu 2017 ponovno uspelo pridobiti udeležbo na mednarodnem CIOFF festivalu, tokrat v Portoriku. Gre za najvišji rang folklornih festivalov pod okriljem UNESCO-a na katerega smo se uspeli uvrstiti na podlagi odličnih ocen s predhodnih festivalov in revij pod okriljem JSKD.
Nastanjeni smo bili v bližini kraja Rincon, na zahodni obali otoka, kjer se je festivalsko dogajanje tudi začelo. Nastopi in povorke po mestih so se v nadaljevanju odvijale še v mestu Guanica na jugu in Loiza na severu otoka. Organiziran je bil tudi vodeni ogled glavnega mesta San Juan, osrednji večdnevni festivalski dogodek pa se je odvijal v mestu Aguadilla. Tu smo tudi postavili svojo stojnico, ki je bila zelo obiskana, vse kar smo uspeli prinesti s seboj je dejansko »šlo za med«.

Poleg nastopanja na festivalu smo turnejo seveda izkoristili za spoznavanje in ogled naravnih lepot, lokalne kulinarike, bujne vegetacije in turističnih znamenitosti te otoške karibske države, ki spada pod okrilje ZDA. Ameriški dolar je tudi uradna valuta, jezik pa španščina, saj gre v osnovi za špansko kolonijo, ki so jo v letu 1898 prevzeli američani.

Z nami na festivalu nastopajo še predstavniki Kolumbije, Poljske, Italije, ZDA, Paname, Turčije in domače skupine iz Portorika. Vsi skupaj smo prikazali zanimive in kvalitetne nastope, vsaka na svoj način predstavlja svojo kulturo in državo. Hkrati pa vsi povezani v edinstveni festivalski atmosferi, ki nas je združila skupaj z domačini v nepozabno doživetje. Organizatorji niso pozabili tudi na najšibkejše, tako da smo s svojo prisotnostjo in skupnim srečanjem  razveselili otroke z downovim sindromom, obiskali pa tudi sirotišnico, kjer je bil sprejem še posebej prisrčen.

Z res izjemnimi vtisi smo se srečni in zdravi vrnili domov. Veseli, da smo imeli priložnosti vse to doživeti in ponosni, da lahko prispevamo pomemben delež k razpoznavnosti naše kulture, Mengša in Slovenije v svetu.


Besedilo: Boštjan Svete

Foto: FS Mengeš in festival Portoriko

Oglejte si tudi