Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Folklorna skupina na festivalu v Pragi

Praga, kulturno središče Češke z bogato zgodovino, nekdaj tretje največje mesto v Evropi, ki se ponaša z znamenitostmi kot so Hradčani in Mala strana, kjer na bregu nad Vltavo kraljuje Praški grad s stolnico Svetega Vida, slikovit in mogočen Karlov most, ki nas z gradu popelje v Staro mesto z astronomsko uro na mestni hiši, staromestni trg z gotskimi in baročnimi stavbami in mesto, ki ga je bogato zaznamoval tudi naš arhitekt Jože Plečnik.
Z vodičko si mesto ogledamo v soju luči v pozno popoldanskem času, ravno dovolj, da nas prevzame že takoj na začetku in da uživamo v prijetnem mestnem utripu ali v zavetju tradicionalne češke pivnice z vojakom Švejkom na čelu.

Drugi dan nas po programu čaka obisk mesta Dresden v sosednji Nemčiji, ki mu zaradi arhitekturnih biserov pravijo tudi »Firence na Labi«. Mesto je bilo ob koncu druge svetovne vojne ob bombandiranju zaveznikov popolnoma uničeno, nato pa lepo obnovljeno vključno s starimi zgodovinskimi stavbami, ki smo si jih ogledali na vodenem ogledu.

Festivalski dan je bila najprej na sporedu generalka in spoznavanje z ostalimi udeleženci festivala, ki prihajajo iz Litve, Latvije, Francije, Italije, Ukrajine, Bolgarije, Romunije in nam bližnjih Srbije in BiH. Slovenijo in Mengeš so najprej s Plesi iz Razkrižja predstavili naši mladinci, nato pa s Ta potrkano še članska skupina, kjer so ji nekaj mladostnega pridiha prav tako dodali mladinci.

S turnejo smo mengeški folklorniki uspešno sklenili zelo bogato in nastopov polno leto. Udeležbe na mednarodnih odrih v Portoriku, Beljaku in sedaj v Pragi, uvrstitve na državno srečanje ter praznovanje 45-letnice delovanja ob mnogih drugih nastopih in srečanjih se bomo še dolgo spominjali. Smo odlična ekipa, ki se zna zabavati in veseliti, hkrati pa na odru pokazati vse kvalitete, tako da se že upravičeno veselimo naslednjih izzivov v novem letu.


Besedilo: Boštjan Svete

Foto: Zoran Jagodič, Neža Jankovič

Oglejte si tudi