Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Turneja mengeške folklore v Črni gori

V petek, 24. avgusta, smo se folklorniki mladinske in članske folklorne skupine Mengeš odpravili v Črno goro, deželo sanjske obale, zanimive sredozemske arhitekture in eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij na jugu Balkana.
Po dolgi in naporni vožnji z avtobusom smo prispeli v majhno mestece Sutomore, dobro uro oddaljeno od Budve, ki predstavlja center turizma v črnogorskem primorju. Zaradi izredno visokih temperatur smo si preostanek dneva vzeli prosto za vodne aktivnosti na tamkajšnji plaži.

Naslednji dan smo se odpeljali v središče Budve, kjer smo si z vodnikoma ogledali očarljivo mesto, obdano z beneškim obzidjem, katerega korenine segajo v 15. stoletje, popoldne pa smo lahko preživeli na peščenih plažah, kjer smo za tako veliko skupino, kot smo mi, res težko našli prosto mesto na mivki.

V ponedeljek smo se iz Sutomora odpravili na kratko vožnjo z avtobusom do mesta Bar, ki danes velja za največje črnogorsko obalno, predvsem pa pristaniško mesto. Bar se nahaja nasproti mesta Bari v Italiji, zato mu lahko rečemo tudi Antibari oz. Antivari. Mesti imata še dandanes pomembne pomorske povezave. Skupaj smo obiskali znamenito palačo kralja Nikolaja, se sprehodili po obali in si ogledali mesto.

Po kosilu je sledil naš prvi nastop v mestu Budva. Najprej je bila na sporedu povorka folklornikov iz različnih držav udeleženk, v samem središču mesta pa je sledil še nastop posameznih predstavnikov. Slovenijo in Mengeš smo mladi folklorniki predstavili s spletom Frižekson.

Drugi festivalski dan nas je po programu čakal izlet z ladjico, ki nas je popeljala po različnih prečudovitih peščenih plažah. Na ladjico smo se vkrcali v Sutomoru, potem pa nas je popeljala do prve postaje v Petrovcu na moru, nadaljevali smo do Budve, končali pa na čisto samotni Kraljičini plaži in od tam odpluli do začetne postaje. Zopet smo imeli na sporedu nastop, tokrat v Baru, kjer smo se predstavili s kar dvema spletoma. Mladinska skupina je ponovila splet Frižekson, skupaj s člansko skupino pa še Ta potrkano, ki vedno navduši občinstvo.

Na zadnji dan turneje smo se po zgodnjem zajtrku odpravili proti Sloveniji, vendar tokrat po drugi poti. Ustavili smo se v starem mestnem jedru Sarajeva, kjer smo si privoščili tamkajšnje dobrote – čevapčiče in kavo. V zgodnjih jutranjih urah pa se vrnili v mengeško garderobo, pospravili noše in s tem zaključili še eno uspešno turnejo.

 

Besedilo: Lara Kolenc

Foto: Neža Jankovič

Oglejte si tudi