Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

8. Dobenski praznik

Dobenski praznik, po organizacijski plati najzahtevnejši in po udeležbi najbolj obiskan dogodek v letu, je bil v začetku le praznik krajanov Dobena, nato pa je s širitvijo programa in pestrim izborom nastopajočih, vsako leto privabil večje število obiskovalcev, tudi iz okoliških krajev. Letos je prireditev potekala že osmič. Zaradi neugodne vremenske napovedi je bilo letošnje praznovanje prestavljeno s tradicionalne prve sobote v septembru na nedeljo, 16. septembra, tokrat je bilo vreme naš zaveznik in praznik je v celoti uspel.
Tradicionalna krajevna prireditev “Dobenski praznik” je družabni, zabavno-športni in kulturni dogodek, v izvedbi TD Dobeno, ki povezuje mlade in starejše, domačine in obiskovalce. Ker pa vaščani oz. kraj nima lastnega prostora za takšno ali podobno prireditev oz. druženje, smo tudi letos združili moči in „praznik“ organizirali skupaj s KT Blaž.

Program se je začel ob pol dvanajstih z recitacijami naših sokrajanov, pesnice Frančiške Hunjet in recitatorja Frančiška Podpečana, ter glasbeno pevskim nastopom mladih Dobenčank, Zare in Naje Premk. Vsi nastopajoči so poželi glasen aplavz in besede pohvale obiskovalcev. Nato je prevzel mikrofon in povzdignil glas, znani gorenjski humorist »Poštar Pečka«, ki je povezoval program, narodnozabavni ansambel »Luba Užmaha« pa je skrbel za veselo razpoloženje obiskovalcev in kar precej jih je živahen ritem zvabil na plesišče.

Prireditve se je udeležilo tudi nekaj poznanih občinskih obrazov, pa tudi drugih opaznih osebnosti. Župan je med prireditvijo pozdravil vse prisotne in jim zaželel prijetno počutje. Med prisotnimi sta veliko pogledov pritegnila glavna akterja "prepovedane ljubezni", ki je tlela 60 let in v začetku septembra sta se poročila. Konrad (88) in Mojca (80) Grum, ki živita v Domžalah (zgodba je objavljena v zadnji 37. št. družinske revije Zarja).

V času prireditve je vseskozi delovala info-stojnica dobrodošlice TD Dobeno, na kateri so bili prospekti Dobena in Mengša, predvsem pa je obiskovalce pritegnila bogata ponudba domačega peciva in domačih pijač, na stojnici, za kar so poskrbele pridne Dobenke. Med prireditvijo je potekal tudi srečelov z bogatimi dobitki (vsaka srečka je bila dobitna), potekalo je tekmovanje v vlečenju vrvi in tekmovanje v žaganju hloda, tekmovanja se je udeležilo precejšnje število obiskovalcev, ki so se preizkusili v obeh disciplinah, najboljši pa so prejeli okusne nagrade. Tekmovanje je potekalo pod strogo sodniško kontrolo Anžija in Dareta iz Loke, ki sta v tem že preizkušena.

Tudi za otroke je bilo poskrbljeno, da se niso dolgočasili. Na travniku je bil postavljen napihljivi grad trampolin in napihljivi balon tobogan, tam je bilo vseskozi polno otrok in Andrej je moral pozorno spremljati in tudi marsikdaj posredovati, ko so se otroci preveč razživeli. Frankov Tomaž pa je skrbel za kokice, balone in sladkorno peno. Tudi za usmerjanje prometa, nemoten potek dogajanja in varnost so skrbeli prostovoljci, člani TD Dobeno.

Vsem članom TD, ki so sodelovali v programu, pomagali pri organizaciji in izvedbi dogodka gre iskrena zahvala za trud in njihov prosti čas, ki so ga namenili za »Dobenski praznik« in jim ni vseeno, tudi zaradi njih je prireditev lepo uspela. Kljub prestavitvi termina dogodka se je po oceni ekipe KT Blaž, ki je vseskozi skrbela, da obiskovalci niso bili lačni in žejni v času prireditve, praznika udeležilo blizu tristo obiskovalcev.

Vidimo se znova prihodnje leto!

 

 Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi