Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Bučne mojstrovine na Dobenu

Tudi letos smo Turistično društvo Dobeno in Kmečki turizem Blaž, v torek, 31. oktobra, na večer čarovnic ob 17. uri, že tradicionalno skupaj organizirali veseli družabni dogodek za otroke in odrasle. Izrezovanje različnih obrazov v bučah, veselih, žalostnih, strašljivih in šaljivih, to je bilo prepuščeno domišljiji ustvarjalcev.
Na turistični kmetiji Blaž je oblikovalce pričakalo preko 120 kg zrelih, rumenih buč, pripravljenih, da jim mladi in manj mladi umetniki izrežejo obraz po svoji zamisli. Delavnica je bila namenjena predvsem otrokom, seveda pod budnim nadzorom in ob pomoči staršev, dedkov in babic. 

Državnemu prazniku, dnevu reformacije ter spominu na Primoža Trubarja, očeta prve slovenske knjige, smo na Dobenu dodali malo šaljivega prizvoka. Običaj, ki je prišel k nam iz ZDA šele pred leti, podobno kot še nekaj njihovih praznovanj, so predvsem mladi sprejeli za »svojega«, čeprav se verjetno najbolj smeji trgovcem.

Tako se je v torek popoldan, ob 17. uri, »pri Blažu« zbralo lepo število mladih, njihovih staršev in skrbnikov, ki so v buče izrezovali različne, manj ali bolj duhovite obraze. Na koncu je bilo razstavljenih preko 30 različnih bučnih obrazov, nekatere so ustvarjalci odnesli s seboj domov, nekaj pa jih je ostalo za dekoracijo pri »Blažu«. Treba je priznati, da so se ustvarjalci zelo resno in poglobljeno lotili svojega dela. Morda so k temu pripomogle tudi slastne palačinke in topel čaj za otroke, ki ga je brezplačno prispeval organizator.

Prijeten in družaben »bučni« večer je prinesel veliko dobrega razpoloženja vsem prisotnim.

 
Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi