Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Vpliv visokonapetostnih elektrovodov na okolje

Vsi, ki poznate Dobeno, verjetno veste, da je tu poleg svežega zraka, lepih razgledov in privlačne narave, tudi trasa visokonapetostnega električnega daljnovoda, ki povezuje RTP (razdelilno transformatorsko postajo) Podlog na Štajerskem z RTP Beričevo in Kleče. Pogled na daljnovod pa ni preveč privlačen … Glede na to, da ima dobršen del prebivalcev na Dobenem svoje domove pod ali zelo blizu tega elektroprenosnika, je TD Dobeno v sklopu svojih aktivnosti za leto 2018 pripravilo za krajane in druge občane aktualno predavanje o vplivu visokonapetostnih elektrovodov na okolje.
Predavanje je potekalo v četrtek, 15. marca, od 18.00 do 19.30, v KT Blaž. Zelo kvalitetno, strokovno in razumljivo ga je izvedel dr. Stane Vižintin, vodja oddelka za visoke napetosti in elektrarne na elektroinštitutu Milan Vidmar v Ljubljani. Navzoči so na predavanju lahko videli tudi vzorce prenosnih elementov, prevodnikov in izolatorjev električne energije za različne napetosti. Poleg zanimive teme, kjer so navzoči izvedeli, da kljub številnim neodvisnim in zdravniškim preiskavam ni dokazov, da bi elektromagnetno valovanje bistveno (negativno) vplivalo na okolico, nam je predavatelj in naš sovaščan g. Vižintin podal še veliko informacij in različnih podatkov o proizvodnji in porabi električne energije v Sloveniji in primerjavo s preostalim svetom. Pogled in predvidevanja strokovnjakov na prihodnji razvoj te energetske panoge in aktualne, najbolj vplivne dejavnike, rudarjenje kriptovalut, električni avtomobili …  Zaskrbljujoča je (pre)hitra rast porabe električne energije v svetu, čeprav je glede na tehnični razvoj, povečanje prebivalstva, skokovitega povečanja števila el. porabnikov to pričakovano.

Glede na dobro in pravočasno informiranost o dogodku ter zanimivo temo, predvsem aktualno za vse, ki živimo blizu el. daljnovodov, smo pričakovali, da bo odziv krajanov Dobena večji. Maloštevilna udeležba pa daje vtis, kot da je ljudem vseeno, kaj se dogaja okrog njih, oz. vtis splošne nezainteresiranosti krajanov. Škoda …

 

Besedilo in foto: T. Vidrgar

Oglejte si tudi