Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Lokalna akcijska skupina Za mesto in vas objavila razpis, na voljo je 607.600,00 EUR

Lokalna akcijska skupina Za mesto in vas, ki deluje na območju Domžal, Komende, Medvode, Mengeš, Trzin in Vodice, je objavila Javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Za mesto in vas v letu 2018. Namen javnega poziva je izbor operacij (projektov), katerih rezultati prispevajo k uresničevanju razvojnih ciljev na območju občin Domžale, Komenda, Medvode, Mengeš, Trzin in Vodice. Javni poziv, na katerem je na voljo 607.600,00 EUR iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Razpis je odprt od 16. 5. 2018 do 28. 9. 2018.

 

LAS Za mesto in vas je lokalna akcijska skupina, ustanovljena na pobudo šestih občin Ljubljanske urbane regije: Domžal, Komende, Medvod, Mengša, Trzina in Vodic ter Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije. Območje LAS leži v osrednjem delu Slovenije, v Ljubljanski kotlini, in je gosto poseljeno ter pretežno urbanizirano. Območje LAS je eno najrazvitejših območij v Sloveniji z dolgoletno gospodarsko tradicijo na področju obrti in podjetništva. Predstavlja homogeno prostorsko enoto in se srečuje s skupnimi razvojnimi izzivi, ki jih naslavljamo prek projektov, sofinanciranih s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz  Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja ter Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Območje je dobro gospodarsko razvito, za prebivalstvo je značilna visoka stopnja delovne aktivnosti in nizka stopnja brezposelnosti. Prav tako je bogato z naravnimi in kulturnimi danostmi. Pomembne prednosti območja so, poleg ugodne osrednje lege, tudi dobra prometna povezanost v vseh smereh ter dejstvo, da se v neposredni bližini nahaja gospodarsko, upravno, kulturno in izobraževalno središče Slovenije – Ljubljana.

Ukrep za izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (CLLD) so lokalni akterji prepoznali kot primerno in pomembno priložnost za razvoj, ki bo temeljil na realizaciji razvojnih potencialov ter reševanju ključnih izzivov območja. LAS deluje na štirih tematskih področjih, ki so bila prepoznana kot ključna za reševanje lokalnih razvojnih potreb: ustvarjanje delovnih mest, razvoj osnovnih storitev, varstvo okolja in ohranjanje narave ter večja vključenost mladih, žensk in drugih ranljivih skupin.

Vizija LAS je ustvariti varno, zdravo in privlačno bivalno okolje za vse prebivalce, kar bomo dosegali s smotrno aktivacijo endogenih potencialov in uravnoteženim trajnostnim razvojem območja na vseh treh področjih: družbenem, ekonomskem in okoljskem.

Besedilo in foto: Občinska uprava

Oglejte si tudi