Logo MojaObčina.si

Mengeš

Deli
Avtor: Tina Drolc,

Obnova vaškega vodnjaka in ureditev njegove okolici v Loki pri Mengšu

Občina Mengeš je v oktobru začela z obnovo vaškega vodnjaka v Loki pri Mengšu. Vodnjak je v preteklosti predstavljal eno od središč za druženje krajanov, zato je občina v okviru zaključnih del izvedla tudi ureditev okolice.

Občina Mengeš je na podlagi izdelanega projekta za rekonstrukcijo vaškega vodnjaka v Loki pri Mengšu in pridobljenega kulturno varstvenega soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije - Kranj pridobila soglasji za poseg v spomenik in za poseg v varstveno območje dediščine.

Vodnjak je bil pred začetkom rekonstrukcije umaknjen za živo mejo, zato se je na pobudo vaščanov najprej odstranila živa meja. Pred začetkom obnove samega vodnjaka je bil v celoti urejen teren, kjer stoji vodnjak in zgrajen oporni zid.

Vodnjak je bil zasut z zemljo, zato se je pod vodnjakom na novo izvedla ponikovalnica za odvajanje meteorne vode. V sklopu čiščenja je bil posebej očiščen tudi spodnji kamen, ki predstavlja stik vodnjaka s tlemi. Sledila je postavitev kamnitega dela vodnjaka na isto mesto ter v podobni obliki. Mehanizma za dvig vode na vodnjaku ni bilo nameščenega, zato restavracija v projektu ni bila predvidena. Dodatno je občina hortikulturno uredila tudi okolico vodnjaka.

Besedilo in foto: Tina Drolc

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!