Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

Velikonočno žegnanje na Dobenem

Že nekaj let zapored se na Dobenem na velikonočno soboto opravi blagoslov velikonočnih dobrot. Običaj, ki smo ga Slovenci lepo sprejeli, tudi veliko tistih, ki ne verujejo, se udeleži tega prazničnega dogodka, saj je potica in šunka dobra večini, morda pa je to za marsikoga tudi neuradni praznik pomladi.
Tudi letos je TD Dobeno 31. marca popoldan v dogovoru z novim mengeškim župnikom, g. Markom Koširjem, ki se je z veseljem odzval našemu vabilu, ob 15. uri pri turistični kmetiji Blaž organiziralo že tradicionalni blagoslov velikonočnih dobrot, ki jih tja prinesejo »žegnat« domačini, pa tudi precej prebivalcev sosednjih krajev pride k obredu. V lepem vremenu se obred običajno opravi pri Anžinovi kapelici, saj lepo obnovljena sušilnica sadja, spremenjena v lično kapelico, nudi idilično okolje velikonočnemu dogodku. Slaba vremenska napoved pa je letošnje dogajanje prestavila pod nadstrešek turistične kmetije Blaž. 

Kot v preteklih letih se je tudi letos blagoslova udeležilo zelo veliko ljudi, tudi lepo število otrok je prišlo. Pred podelitvijo blagoslova je župnik pozdravil vse navzoče, na koncu obreda pa se jim je zahvalil za darovane prispevke in številno udeležbo pri obredu. G. Koširju se za lepo izveden obred zahvaljujemo, prav tako tudi KT Blaž, kjer so nam ponudili streho v primeru slabega vremena. Verjamemo, da na številno udeležbo velikonočnega obreda vpliva tudi prijetno dobensko okolje.

Velikonočni čas ima za kristjane globlji pomen, čutijo močnejšo vez z Bogom, zato vsem, ki verujete, želim doživeto, praznično, pa tudi z našimi slovenskimi dobrotami polepšano veliko noč. Tistim pa, ki ne verujete ali ste drugačnih ver, pa en vesel praznik pomladi, z vsemi dobrotami seveda, ki sodijo poleg.


Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Pesem je napisala naša spoštovana sokrajanka ga. Frančiška Hunjet in lepo sovpada v te praznične, pomladne dni …

Hvala ti, o Bog

 

Hvala ti za to nebo,

za sonce, luno, zvezde,

hvala ti za to zemljo,

za oblake dež in grom,

za potoke, reke, morja, za vso vodo,

za sneg in ivje in vetrove divje.

hvala za drevesa, rože in zelene trave,

za vse kar leze, leta, teka,

za potke in stezice prave,

za prijatelje, sosede,

za vse nasmehe, objeme in pozdrave.

 

Prosim te za zadnji dan,

naj ne bo mračen in teman,

s svetlobo tvojo le obdan.

 

Oglejte si tudi