Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Zbor članov McM – AIA

V četrtek, 29. marca, ob 18. uri smo se v Mladincu zbrali člani Društva AIA – Mladinskega centra Mengeš. Zbora se je udeležilo 52 članov, vseh udeležencev zbora pa je bilo več kot 100. Zbor je potekal malo drugače, mladim bolj zanimivo in prijazno. Odprliso ga naši najmlajši plesalci s točko »Smile« in pionirji z energično točko »Scoobydoo papa«, zaključili pa člani v ritmih »denshala« in mladinci s točko Boom boom tam tam. Po sprejemu finančnega in nadzornega poročila smo si poslovno poročilo ogledali s pomočjo foto utrinkov. Člane je pozdravil tudi predstavnik Občine Mengeš, podžupan Bogo Ropotar, ki je pohvalil delo ekipe mladinskega centra in poudaril, da se je Občina pravilno odločila za finančno in vsebinsko podporo, saj število članov v raste, izvaja se bogat program in tako MC predstavlja lepo nadgradnjo šole.
Še nekaj utrinkov iz poročila na zboru članov: Društvo AIA je bilo registrirano leta 2009,  l. 2011 smo z Občino Mengeš podpisali pogodbo za uporabo prostora in začeli izvajati dejavnosti mladinskega centra.  V l. 2013 smo pridobili status društva v javnem interesu na področju mladinskega sektorja in se l. 2015 vpisali v register prostovoljskih organizacij pri  AJPES.

Poslanstvo našega centra je aktivna participacija mladih, zagotavljanje avtonomnega prostora za uresničevanje interesov mladih, spodbujanje njihove kreativnosti, uresničevanja njihovih idej, nudenje mentorstva, pomoč, svetovanje, informiranje ter integracija marginalnih skupin mladostnikov.  Temeljni načeli našega centra sta odprtost do idej in sprejemanje različnosti. Kot najpomembnejše vrednote pa izpostavljamo spoštovanje drugih takšnih. kot so, odkrito in iskreno komunikacijo, kvalitetne odnose ter spodbujanje solidarnosti.

Število članov  društva AIA se je v letih 2012 do 2017 povečalo od 118  na 409 članov, od tega je 369 članov mlajših od 29 let. Mladinski center AIA je namenjen vsem mladim iz občine Mengeš in širše. Po podatkih Statističnega urada RS  jih je bilo 1. julija2017 v občini Mengeš 1.196 starih od 15 do 29 let od skupaj 7.877 prebivalcev. V letu 2017 je z AIA – McM sodelovalo 69 prostovoljcev, ki smo jih na zboru predstavili s pomočjo foto predstavitev.

V letu 2017 je v Mladinskem centru potekal bogat program neformalnega izobraževanja, v okviru katerega smo imeli različne teme, npr. zgodovina Mengša, vstop v svet podjetništva, čustva te osvobodijo ali pogubijo, depresija, zdravila in konoplja idr. V projektu Zanimivih potovanj smo spoznavali dežele od Balkana do Kube, ob sobotah in nedeljah so potekale rojstnodnevne animacije, med poletnimi počitnicami brezplačni tečaji angleščine in italijanščine … V okviru projekta Vidim prihodnost smo spoznavali poklice. Bogata je bila tudi plesna dejavnost, plesalcev je že več kot 50, udeležili so se mnogih nastopov, državnih in mednarodnih tekmovanj in pripravili plesne predstave. Enkrat mesečno so potekali športni turnirji, od badmintona do namiznega nogometa … V Mladinskem centru so potekali tudi razni dogodki: bitka talentov, predstavitve različnih skupin v okviru projekta talenti v živo, ob sobotah enkrat na mesec kino večeri, organizirali smo predstavo Mehurčki skupaj s Knjižnico Mengeš in razne ustvarjalne delavnice, razstave mladih umetnikov  ter humanitarne akcije za živali. Ob ponedeljkih je potekala učna pomoč, individualna svetovalnica za mlade pa po dogovoru. Med poletnimi počitnicami pa smo se prostovoljci in mladi podali na tradicionalni zabavni plesni tabor, v MC pa je potekalo tudi aktivno počitniško varstvo …

Naš glavni cilj je čim več mladih pritegniti, da bi podajali in uresničevali svoje ideje ter aktivno participirali v vseh fazah projektov. Zato vabimo k sodelovanju vse, ki se najdejo v naših projektih in tudi vse, ki imajo nove in sveže ideje!

 

Besedilo: Blanka Tomšič
Foto: Maša Vončina

Oglejte si tudi