Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Mengeška koča je pridobila certifikat Planinske zveze Slovenije – družinam prijazna planinska koča

Planinska zveza Slovenije je krovna organizacija slovenskih planinskih društev, ki upravljajo 164 oskrbovanih planinskih koč, med katerimi je tudi Mengeška koča na Gobavici. Koča na 433 m nadmorske višine je v lasti Planinskega društva Mengeš, od leta 1997 pa je njen najemnik Jurij Repanšek, ki skrbi za prenovo podobe, programa in gostinske ponudbe koče. V letu 2017, ob 60-letnici koče, je tako prenovil klopi, mize in fasado, v letu 2018 pa igrišče za najmlajše, ki so ga opremili z novimi igrali, toboganom in gugalnicami ter za starše dodali klopi in mize. Planinska zveza Slovenija je Mengeški koči na Gobavici za prenovljeno otroško igrišče, za domači živalski vrt oziroma druge programe za družine, prilagojene otroške porcije, prijazno osebje, urejene poti, primerne za družine oziroma najmlajše planince podelila certifikat družini prijazna planinska koča. Ob tem smo se pogovarjali z najemnikom Jurijem Repanškom.
Kako se po več kot dvajsetih letih počutite na Mengeški koči?

Lahko rečem, da mi je na Mengeški koči še vedno všeč. Posebej sem ponosen, da se je stanje od mojega prihoda precej izboljšalo, povečalo se je število sanitarij, iz enega skupnega prostora na sedem, ki so ločeni za moške in ženske; posodobljena je električna napeljava, sedaj je stabilna brez nihanj; obnovljena je bila tudi streha, tako na koči kot na letnem vrtu in seveda drugo. Najbolj sem ponosen na izpopolnjeno kuhinjo v koči ter prenovljeno letno kuhinjo in letni vrt.
Pri obnovi in prenovi prostorov se trudimo ohraniti prepoznavne elemente koče in okolice ter obiskovalcem zagotoviti sproščeno druženje v naravi in gozdu s prijazno postrežbo in kakovostno, dobro hrano.

Kaj bi posebej izpostavili?

Posebej sem vesel stalnih sprehajalcev, obiskovalcev, njihovih komentarjev in zadovoljstva, ko obnavljamo in pripravljamo novitete. Večkrat smo že upoštevali njihove želje.

V zadnjem času, ko smo uredili jurčka in letno kuhinjo z vrtom, pa se vse pogosteje k nam vračajo tudi manjše in večje skupine. Zanimivo je, da vseh ne pritegnejo jedi z žara, pohan piščanec ali nedeljska kosila, veliko se jih odloča tudi za enolončnice, ričet, bograč, joto ali vampe.

Vsako soboto in nedeljo imamo precej obiska tudi zaradi domačih krofov, ki jih bodo v toplejših mesecih zamenjali jabolčni zavitek, sirovi štruklji, grmada in druge sladice. 

Obiskovalcem ponujamo preživetje prostega časa ob čudovitem razgledu v neokrnjeni naravi. Naši obiskovalci, ki se venomer vračajo, so navdušeni nad kulinariko, igrali za najmlajše, ter mini živalskim vrtom, živali pa lahko spoznate tudi od blizu. Vesel sem, da se ljudje vračajo. To pomeni, da delamo dobro in da jih znamo pritegniti tako z urejeno naravo, zanimivim programom kot prijazno postrežbo in dobro hrano.

Kdaj in zakaj ste se odločili za postavitev domačega živalskega vrta? Z vzdrževanjem je najbrž kar nekaj dela.

Domači živalski vrt smo postavili za najmlajše, da lahko v živo vidijo domače živali in jih nakrmijo. Ko smo prenovili otroška igrala, smo uredili tudi nove prostore za živali. Sedaj imamo v posebni ogradi koze in vietnamske prašičke, v prihodnosti bomo dodali še golobe, kokoši in purane. Med novitetami je tudi poni Lady, ki bo, ko se otopli, med vikendom na voljo tudi za jahanje. Za obiskovalce, tudi starejše, ne samo otroke, je zanimiv tudi konjski hlev, ki je bil prav tako obnovljen. Trenutno so vsi boksi polni. Tisti, ki pridejo na kočo zelo zgodaj, pa lahko vidijo tudi srnjake. Seveda je treba poskrbeti, da se živali dobro počutijo, redno čistimo ogrado in jo po potrebi obnavljamo.

Zakaj ste se odločili za obnovo igral?

Stara igrala so bila dotrajana, pa tudi staršem smo želeli omogočiti, da bi lahko svoje otroke opazovali med igro. Odločili smo se za Hutkov komplet igral s toboganom, ki ga prej ni bilo in za nove gugalnice. Za starše smo v bližini igral postavili mize, da jim ni treba vseskozi tekati z vrta preverjat, kaj se dogaja na igrišču. Sedaj lahko v miru, v naravi, v gozdu popijejo kavico, se pogovarjajo in spremljajo dogajanje na igrišču.

Kaj načrtujete v prihodnje?

V okolici koče bomo v domačem živalskem vrtu, kot sem že omenil, dodali nove vrste živali, ki smo jih v preteklosti že imeli. Dogradili bomo tudi obstoječi sistem igral. V gostinskem delu pa bomo ponudili tudi kosila med tednom, poleg naše redne ponudbe piščanca, pečenke, pečene krače, rebrc, enolončnic in jedi z žara, bomo dodali še jedi za otroke, hot dog, pomfri, piščančje medaljončke in drugo.

Še naprej pa želimo ostati sinonim za dobro počutje, prijazno postrežbo in dobra izbira za vse ljubitelje kulinaričnih dobrot, za družine, za ljubitelje narave, lepega razgleda in seveda za rekreativne športnike. Spomladi pa bomo naši klasični ponudbi dodali postrvi, sardelice in girice ter jedi z žara.

Kaj najbolj navduši vaše obiskovalce?

Seveda je na prvem mestu sprostitev v naravi, ki jo dopolnjuje prijazna postrežba in kvalitetna hrana. Veliko obiskovalcev je navdušenih nad domačim živalskim vrtom in urejenim zunanjim vrtom. Obiskovalci so navdušeni tudi nad čudovitim razgledom na Kamniške Alpe ter možnostmi za rekreacijo, od kolesarjenja, teka ter številnih možnosti za sprehode in pohode, od Mengeške koče do Rašice je 1,5 ure, do Dobena 1 ura, do Šinkovega Turna pa 30 min.

Bi radi še kaj dodali?

Zelo dobro sodelujemo tako z občino kot z društvi, občina pri nas organizira prvomajski kres, Smučarsko društvo Mengeš suhi veleslalom, Kolesarsko društvo Mengeš kolesarski vzpon na Mengeško kočo, imamo pa tudi igrišče za metanje podkev ter svojo ekipo, ki tekmuje v medobčinski ligi. V dobrih odnosih smo tudi s Planinskim društvom Mengeš.


Besedilo in foto: Tina Drolc

Oglejte si tudi