Logo MojaObčina.si

Mengeš

Deli
Avtor: Franc Zabret T,

Obrezovanje sadnega drevja

Turistično društvo Mengeš je 22. marca, na vrtu družine Pavrič organiziralo prikaz obrezovanja sadnega drevja, ki ga je vodil Vanes Husič, strokovnjak iz Kluba Gaia. Navzočim je najprej nazorno prikazal osnovno spomladansko rez jablan in hrušk. Posebno pozornost moramo posvetiti tudi poletni rezi, ki temelji predvsem na odstranjevanju bohotivk oziroma pokončnih poganjkov.

Pri ribezu moramo ohranjevati vitalnost grma. Stare veje izrezujemo čim bolj pri tleh. Veje rdečega ribeza lahko skrajšamo za eno tretjino dolžine, nikakor pa ne smemo krajšati vej črnega ribeza.

Sledili so še prikazi rezi malin, robide in trte. Ob koncu je opozoril na rez češpelj, sliv in češenj, ki naj bi se po dosedanjih izkušnjah opravila po obiranju. Izpostavil je tudi na nujnost prvega škropljenja sadnega drevja z bakrenimi pripravki, ko se temperatura dvigne nad 5 stopinj C.


Besedilo in foto: Miha Požar

Oglejte si tudi