Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Slavnostno akademijo ob slovenskem kulturnem prazniku zaznamovala obletnica Ivana Cankarja in besede slavnostne govornice Germane Leben "kultura je čisto veselje"

Slavnostno akademijo ob slovenskem kulturnem prazniku je bila v sredo, 7. februarja 2018, ob 19. uri v Kulturnem domu Mengeš. Obiskovalce so na poti v kulturi dom pričakale bele svečke in Mengeška godba, ki je pod taktirko Dimitrija Ledererja začela igrati že pred začetkom akademije, ob 18.30. Tudi v letu 2018 je Zveza kulturnih društev občine Mengeš na akademiji podelila priznanja zaslužnim posameznikom, srebrnega Matjažu Loboda, zlatega pa Andreju Levcu in Vinku Jagodic. Glasbeni del programa je s slovensko himno in pesmijo Slovenija od kod lepote tvoje pripravili Orkester Mihaelove strunce in Ana Tavčar na citrah, plesni del pa Folklorna skupina Mengeš. Program so popestrili doživeti recitali Zale Svete besedil Ivana Cankarja iz Zgodb iz doline Šentflorjanske, Skodelice kave, Na klancu, Hlapca Jernej in njegove pravice in Kurenta. Slavna govornica na slavnostni akademiji ob slovenskem kulturnem prazniku je bila Germane Leben, predsednica Kulturnega društva Svobode, ki je zaključila z besedami: »Mengeš je odlična občina, lahko je zgled marsikateri večji občini, saj je kultura, ki nastaja tu čisto veselje in ker vključuje veliko mladih. To je in bo še vidno tudi iz današnjih nastopov.«
Slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku v Občini Mengeš se je pričela z himno, ki jo je za obiskovalce zaigral Orkester Mihaelove strunce. Sledil je nagovor slavnostne govornice Germane Leben, predsednica Kulturnega društva Svobode. Njeno razmišljanje o slovenskem kulturnem prazniku, ki je prav na dan smrti največjega slovenskega pesnika je povzela v besedah: »Nekaj časa smo z dvomom gledali, zakaj praznujemo prav dan smrti. France Prešeren je največji slovenski pesnik, simbol slovenstva postal šele po svoji smrti. Pesniški genij je za časa svojega življenja veljal za preveč čustvenega pesnika, zato je tudi napisal »slep je, kdor se s petjem ukvarja ...« Ne glede na to, ali praznujemo rojstvo ali smrt, pa je slovenski kulturni praznik simbol življenja, simbol kulture kot čistega veselja. Posebej se je to utrdilo z dnevom odprtih vrat, ko kulturne ustanove odpirajo svoja vrata in vabijo na ogled.« Izpostavila je tudi odnos med kulturo in posameznikom, saj kultura ni daleč, izven posameznika, ampak je dobrota srca: »Vsak ne more biti kulturnik, nimamo vsi talenta za petje, ples igro … lahko pa je kulturen človek, ki v svojem srcu nosi čisto veselje. Prav zato lahko rečemo, da kulturen človek ne more biti slab človek in obratno, da je dober človek tudi kulturen človek.« Svoj govor je zaključila je z besedami: »Kultura je spomin na preteklost in vera v prihodnost. Srečno Mengeš.«

Sledil je glasbeni venček pesmi, ki jih je Ana Tavčar zaigrala na citre in podelitev priznanja Zveze kulturnih društev občine Mengeš, ki sta jih podelila Nataša Vrhovnik Jerič, predsednica zveze in Jože Vahtar, član Izvršilnega odbora.

Najprej je srebrno priznanje za dolgoletno izjemno delo na področju kulture, posebej v Kulturnem društvu Antona Lobode, prejel Matjaž Loboda. Matjaž Loboda je bil med ustanovnimi člani društva, 12 let njegov predsednik, organizator številnih dogodkov in novih oblik delovanja drustva. Še danes je član Folklorne skupine Svoboda.

Zlato priznanje je za več desetletno prostovoljno delo na področju kulture prejel Andrej Levec. Andrej Levec je glasbenik, pevec, ki je deloval v različnih zborih, ki je  poklic modelarja  zamenjala za poklic pevca. V občini je aktiven v  moškem komornem zboru Zvon in v Mešanem pevskem zboru Sv. Mihael.

Prav tako zlato priznanje je za več desetletja dolgo delo in nastope v mengeški godbi, danes v veteranski godbi, prejel Vinko Jagodic. Vinko Jagodic je bil 50 let aktiven član godbe, nekaj let tudi blagajnik in vzor, pomoč mladim pri vstopu, nastopih v godbi. Danes svoje delo in nastope nadaljuje v okviru Veteranske godbe, kjer igra trobento.

Sledila je pesem Slovenija, od kod lepote tvoje, ki jo je zaigral Orkester Mihaelove strunce ter recitali besedil Ivana Cankarja, ki jih je pripravila Zala Svete in so jih s svojimi nastopi popestrili člani, pari Folklorne skupine Svoboda. Akademija se je zaključila z zaobljubo, da se vidimo naslednje leto.

Besedilo in foto: Tina Drolc

 

Oglejte si tudi