Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Zbor članov medobčinskega društva Sožitje

Člani Medobčinskega društva Sožitje iz Mengša smo imeli 21. marca 2018 ob 18. uri v KD Groblje zbor članov. V uvodnem nagovoru je predsednica, dr. Tatjana Novak, pozdravila direktorico Zveze Sožitje Matejo de Reya, župana občine Komenda Stanislava Poglajna, in podžupana Občine Mengeš Boga Ropotarja. Opravičila je župana Občine Kamnik Marjana Šarca in župana Tonija Dragarja ter podžupanjo mag. Renato Kosec iz Občine Domžale.
V kulturnem programu je nastopila plesna skupina Face pod vodstvom Klemna Pirmana. Plesna točka nas je popeljala kar med zvezde. Obeležili smo dan Downovega sindroma, ki je bil prav 21. marca ter dan žena in materinski dan, tako da je vsaka mamica, skrbnica, rejnica, žena dobila cvetočo primulo. Razveselili smo se tudi Kapljic, literarnega glasila našega društva.

Izvolili smo delovno predsedstvo zbora. Predsednica je bila Mojca Šraj, članici Fani Vrankar in Bernarda Rozman, zapisnikar Jurček Nowakk. Sledilo je vsebinsko in finančno poročilo o delu društva za leto 2017 ter vsebinski program dela in finančni plan za leto 2018. Vsebinski program je zelo pester in ga sestavljajo štirje sklopi. V prvi sklop spadajo izobraževanje, usposabljanje, ohranjanje zdravja in znanj. V glasbeni delavnici pod vodstvom mentorice Stanke Kač glasbena skupina Strune igra na Ullvila inštrumente, srečujejo se ob četrtkih na štirinajst dni. Plesna skupina Face za starejše se pod mentorstvom Klemna Pirmana vsak ponedeljek predaja plesu, plesna skupina Sončki za mlajše pa pleše vsako soboto v OŠ Voklo pod mentorstvom Monike in Bernarde Rozman ter Mateja Logarja. Skupina za samopomoč in skrb za starejše Optimistke, ki jo vodi mentorica Breda Zlobko, se srečuje enkrat mesečno po dogovoru.
Od oktobra do aprila prvi torek v mesecu potekajo bralne urice v Knjižnici Domžale pod mentorstvom Simone Glavan, Vilme Novak, Jurčka Nowakka in Marjane Plaznik. Izobraževalni vikend seminar za družine bo aprila v Zdravilišču Radenci. Vključevali se bomo v izobraževalni program Zveze Sožitje – vseživljenjsko učenje oseb z motnjami v duševnem razvoju ter izobraževanje in usposabljanje družin, ki bo potekalo od junija do septembra 2018. Med letom načrtujemo tudi predavanje Jožeta Ramovša za starše na temo skrbi za starejše. Drugi sklop sestavljajo rehabilitacijski programi. Vadba, pod mentorstvom Janeza Korbarja in Ahmada Mazena, poteka vsako sredo v OŠ Domžale. Novinarsko-literarni krožek Kapljice vodi Silva Drešar vsak prvi ponedeljek v mesecu. Plavanje po metodi Halliwick je vsak ponedeljek pod mentorstvom Ahmada Mazena. V Konjeniškem klubu Valentin Domžale poteka hipoterapija individualno za člane po dogovoru pod mentorstvom Mete Pirnat Radovič. Letošnjo sezono smo začeli ob sredah v prostorih v Mengšu pod mentorstvom Ane Valant izvajati tudi kineziološko terapijo za mlajše in starejše, ki imajo težave z gibanjem. Pohodništvo vodi Metka Mestek in se izvaja enkrat mesečno ob sobotah po dogovoru. S pomočjo donacije Petrolovih servisov smo konec januarja in začetek februarja izvedli osamosvojitveni seminar za osebe z motnjami v duševnem razvoju v Planinskem domu Ušte nad Moravčami. Vodji sta bila Jurček Nowakk in Vilma Novak, spremljevalki pa Mojca in Marjana. Tretji sklop sestavljajo družabne dejavnosti. Februarja je potekalo Pustovanje v diskoteki Šporn. Praznovanje materinskega dne in obeležitev svetovnega dneva Downovega sindroma smo združili v okviru zbora članov. Sledili bodo spomladanski in jesenski družinski izleti ter izlet za starše v septembru. Piknik, ki pomeni druženje družin, prijateljev in podpornikov društva, bo junija v Hiši na travniku na Dobu, septembra se bomo udeležili dobrodelnega pohoda Modrih novic na Sv. Primoža nad Kamnikom ter zaključili leto z novoletnim praznovanjem z obiskom in obdarovanjem dedka Mraza v decembru v KD Radomlje. Četrti sklop sestavljajo tekmovanja specialne olimpiade, kamor so vključeni mladostniki in odrasli, ki se udeležujejo tekmovanj z različnih področij. Predsednica je izpostavila številno članstvo, saj šteje že 479 članov, od tega 183 oseb z motnjami v duševnem razvoju. Vsi člani društva so potrdili finančno in vsebinsko poročilo o delu društva za leto 2017 ter sprejeli obsežen program in finančni plan za leto 2018.

Tajnica društva, Bernarda Rozman, nas je seznanila z omejitvijo števila prijav na VŽU. Jurček Nowakk je seznanil s planinstvom za invalide, kamor se lahko vključimo. Izpostavil je tudi redno beleženje prostovoljnih ur.

Mateja de Reya je pohvalila delo in aktivnosti, ki potekajo v društvu. Zveza Sožitje se prilagaja članstvu in je v preteklem letu izvajala devet programov, ki nam jih je predstavila. Poudarila je, da je delo zahtevno in odgovorno. Najobširnejši je program vseživljenjskega učenja. Izvajajo se družinski programi, vikend seminarji, osebna esistenca. 6-krat letno izide revija Naš zbornik. Zaradi zmanjšanja prilivov s strani FIHO so nacionalni programi številčno omejeni.

Župan Občine Komenda je pozdravil vse navzoče. Izpostavil je številno članstvo in se strinjal, da je beleženje prostovoljnih ur nujno. Poudaril je dobro in uspešno delovanje društva in pohvalil kvalitetno vodstvo, ki je pomembno za dobro delo. Zahvalil se je predsednici in vsem, ki ji pomagajo pri delu.

Podžupan Občine Mengeš je povedal, da so sredstva, ki jih dobimo iz občin majhna in se bo boril za čim več. Izrazil je spoštovanje vsem mamam, ženam, rejnicam, prostovoljkam za ves trud, ki ga dajejo svojim otrokom in rejencem. Ob koncu smo se družili ob prijetnem klepetu in dobrotah, ki so jih spekle članice društva, za kar se vsem zahvaljujemo.

Besedilo in foto: Metka Mestek in dr. Tatjana Novak

Oglejte si tudi