Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Predavanje v AIA: Krepitev zdravja s pomočjo eteričnih olj

V današnjih dneh se ljudje pogosto sprašujemo: kaj lahko naredimo, da bi okrepili svoje zdravje, da se bomo lahko spopadli z vsem, kar se od nas pričakuje v tem hitrem tempu življenja. Kaj lahko naredimo, da bi za svoje zdravje poskrbeli na bolj naraven način, da nam ne bi bilo treba tako pogosto posegati po farmakoloških preparatih? Kaj lahko naredimo, da bi poskrbeli za zdravje svoje družine čim bolj naravno, saj jim želimo najbolje?

Kot eno izmed alternativnih metod za krepitev zdravja lahko izberemo tudi uporabo eteričnih olj. Gre za drobne molekule dišečih spojin, ki so lahko dragocen vir zdravja, najdemo pa jih v različnih delih rastlin. Eterična olja so uporabljale že starodavne civilizacije, saj so ljudje že takrat prepoznali moč in vpliv, ki ga imajo na človekova čustva, razpoloženje in zdravje.  

Dandanes so eterična olja še vedno v uporabi na številne načine. Na splošno delimo uporabo na aromatično (z vdihavanjem), topično (z nanosom na kožo) in interno (z zaužitjem). Za aromatično uporabo se lahko poslužujemo bodisi difuzorja, naprave, ki eterično olje razprši v zrak v številnih mikrodelcih, ali pa kapljico eteričnega olja kanemo v dlan in vdihavamo. Olje lahko nanesemo tudi direktno na kožo na t. i. pulzne točke, podplate, prsni koš, boleče dele telesa itd. Pri tem svetujemo, da kapljico eteričnega olja vedno zmešamo s kapljico (ali več) nevtralnega olja (kokosovo, jojobino, mandljevo …) in skupaj nanesemo na kožo. Na ta način bomo zagotovili, da bo olje učinkovalo bolje in dlje časa, saj bomo upočasnili izhlapevanje s kože. Posebno pozornost pa moramo nameniti tudi eteričnim oljem, ki imajo izrazito vroč (na primer eterično olje origana) ali hladen učinek (na primer eterično olje poprove mete). Ta olja moramo namreč redčiti še bolj, da preprečimo morebitno občutljivost oziroma neprijeten občutek.

Nekatera eterična olja lahko tudi uživamo, bodisi v hrani (peciva, omake …) bodisi v kozarcu vode oziroma druge pijače ali pa zgolj kanemo kapljico eteričnega olja pod jezik. Pri tem je treba poudariti, da je izjemno pomembno, da eterična olja uporabljamo previdno in izberemo čista olja, visoke, terapevtske kakovosti (certifikat CPTG – »Certified Pure Therapeutic Grade«), le tako lahko pričakujemo dober učinek pri varni uporabi.

Eterična olja uporabljamo za različne namene. Posamezno olje lahko blagodejno vpliva na različne vsakodnevne tegobe. Na splošno lahko rečemo, da pomirjajo, sproščajo, nas tudi poživljajo, podpirajo zdrav celični razvoj, pomagajo pri krepitvi imunskega sistema, lajšajo bolečine, so nepogrešljiv pripomoček v gospodinjstvu, tako za čiščenje kot kuhanje, imajo tudi dezinfekcijski učinek … Eno izmed gotovo najbolj poznanih je eterično olje sivke: ima blagodejen učinek na naše razpoloženje, pomirja in tako poskrbi tudi za boljši spanec (dovolj je že kapljica olja na vzglavniku), uporabljamo pa ga lahko tudi za zbijanje vročine v kombinaciji z eteričnim oljem poprove mete, ki je nepogrešljivo tudi pri glavobolu, hladilni učinek tega olja nam bo hitro prinesel olajšanje. Uporabimo ga lahko tudi v obliki ustne vodice pri slabem zadahu, v kombinaciji z eteričnim oljem limone. Ko se nas loti popoldanska utrujenost, bo kapljica eteričnega olja limone v kozarcu vode poskrbela tudi za dvig energije in nov zagon. Če se morda borimo z glivicami, lahko uporabimo eterično olje čajevca. Pri vnetju ušes pa bo pravo olajšanje prineslo eterično olje bazilike. V boju z virusi in bakterijami nam bo pomagal nanos eteričnega olja origana na podplate. Učinek vsakega eteričnega olja pa lahko dodatno okrepimo z eteričnim oljem kadilne bosvelije.

Naštetih je seveda le nekaj učinkov nekaterih eteričnih olj. V večini primerov je dovolj le ena kapljica za posamezen nanos, vdihavanje ali uživanje. Pomembno pa je, da eterična olja uporabljamo v majhnih količinah, dosledno in pogosto, da dosežemo želen učinek in tako varno poskrbimo za svoje zdravje brez stranskih učinkov.

 

Besedilo: Nina Zalaznik in Polona Švigelj

Znanje in izkušnje z dišečimi kapljicami bova z veseljem delili tudi z vami, zato se za več informacij  lahko obrnete na niny.zalaznik@gmail.com ali na svigeljpolona@gmail.com.

Oglejte si tudi