Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Umetnost vzgoje odgovornih, samostojnih in zdravih posameznikov

Andrej Pešec, univ. dipl. pol., je poudaril, da položaj starša ni le položaj, temveč način življenja, saj zahteva ogromno odpovedovanja in dela na sebi. Odgovornost pomeni razumevanje, da smo sami odgovorni za vse, kar se nam dogaja v življenju. Nikdar ne jadikujmo in ne kritizirajmo nikogar.
Ključno je, da vestno in predano pristopimo k vzgoji otroka že od samega spočetja naprej. Posebej prvih pet let je zelo pomembno, da je otrok v mirnem, ljubeznivem in varnem okolju, kjer lahko razvije močne korenine.

Glavni nalogi staršev sta razvoj značaja in odkritje inklinacij, talentov otroka. Če bo otrok odkril svoje poslanstvo in delal to, kar resnično rad počne, ga ne bo treba k ničemur siliti, saj bo naravno delaven in angažiran. Zelo pomembno je, da otroku ničesar ne vsiljujemo, naša naloga pa je biti mladim v pomoč na poti, po kateri želijo hoditi. V takšni luči, kot vidimo otroke, takšni bodo postali, zato je tako pomembno, da se zavedamo, da je vsak od njih sposoben delati čudovite reči, za razvoj pa potrebuje vzor in čas. Otrok samostojnost razvije tako, da v duhu odrekanja in discipline najbolje, kar je mogoče, usvaja pomembne življenjske lekcije.

Pomembne so  tri glavne točke vzgoje otrok: lasten zgled, lasten zgled in lasten zgled. Če želimo, da bodo otroci samostojni, zdravi in odgovorni, jim moramo to sami z zgledom tudi pokazati in omogočiti. Otrokom predajmo razumevanje in dejstvo, da je vse mogoče, če se le hoče.

Materialistična civilizacija zasmehuje prave vrednote človeškega življenja, inteligentnim otrokom pa se v takšnem duhu učenje upira, saj v tem ne vidijo pravega smisla. Tudi sam sem bil takšen. Vzvišen cilj, smisel  in vzor pa so najboljša motivacija.

 

Besedilo: Andrej Pešec, univ. dipl. pol., Znanje za življenje
Foto: Brane Tomšič

Oglejte si tudi