Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Predstavitev uporabe defibrilatorja

V šoli zdravja skrbimo za zdravje, dobro voljo in optimizem za boljše počutje v jeseni življenja,zato vsak dan telovadimo na svežem zraku ob vsakem vremenu, da razgibamo vse sklepe, izboljšamo ravnovesje in uživamo v naravi. Iz tega razloga smo se odločili, da v mesecu požarne varnosti organiziramo predstavitev uporabe defibrilatorja. To nam je omogočil gospod Miha Veider, diplomirani medicinec in reševalec,ki nam je najprej praktično prikazal oživljanje na lutki in nato predstavil še defibrilator. Poleg tega pa nam je razložil razliko med srčnim infarktom in možgansko kapjo.

V Sloveniji se zgodi letno približno 2.000 zastojev srca, ki pa so največkrat posledica infarkta. Zelo pomembno je, da znamo taki osebi čimprej nuditi prvo pomoč: najprej pokličemo reševalca na številko 112 in začnemo z oživljanjem: 30 krat močno pritisnemo na prsni koš, 2 krat vdih na usta in to ponavljamo do prihoda strokovnega osebja. Pomembno je, da vemo kje se nahajajo defibrilatorji. Na koncu pa sta dve naši članici še izvedli prikaz oživljanja na lutki. 
Takih predavanj si v naši šoli zares želimo in istočasno se zahvaljujemo gospodu Veidru za predstavitev in gasilcem za uporabo prostorov v gasilnem domu.
 
Besedilo: Majda Golob, vodja skupine Mengeš Mali in Nuša Srebačič, vodja skupine Oranžerija 
Foto: Nuša Srebačič

Oglejte si tudi