Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Obiskal nas je Swami Bhakti Kinkar Damodar iz Indije

Swami Damodar nam je prinesel neprecenljivo znanje o resničnem pomenu joge. Povedal je, da na zahodu ljudje sledimo različnim aktivnostim v imenu joge, a se nas večina ne zaveda njenega resničnega pomena. Joga pomeni sposobnost, da reguliramo, kontroliramo, povežemo in se vrti okoli treh nivojev obstoja: fizičnega, subtilnega in duhovnega.

Ali veste, da v resnici nismo zgolj fizično telo?

V primeru, da bi bili telo, potem bi imeli kontrolo nad njim, ampak je nimamo, saj se je telo od rojstva do zdaj popolnoma spremenilo. Vse celice so se že zamenjale, mi pa smo še vedno ista oseba.

 

Univerzalna želja vseh živih bitij je živeti večno, imeti znanje in biti srečen.

V tem svetu nihče ne more reči, da obstaja večno, da ima že vso znanje in je popolnoma srečen.

Kaj je resnična joga?

Takšna, ki nam pomaga spoznati duhovni nivo. To je univerzalna znanost, ki ni vezana na določeno državo, narod. Deluje za vse enako. Dandanes je veliko vrst jog, ki so neke vrste zabava, ampak ne omogočajo duhovnih izkušenj. Resnični namen joge je, da se povežemo z večnostjo. K temu pripomore molitev iz dna srca, ki pripelje do povezanosti z absolutno resnico, znanjem in blaženostjo (sat-cit-ananda). Življenje takšne osebe ne bo neznosno, ne glede na okoliščine v katerih se bo znašla, saj tukaj ni ignorance, tukaj ni smrti. Ta občutek, ta izkušnja, je resnična joga.


Besedilo: Natalija Lužar
Foto: Tadej Tominc, http://www.carobni-trenutki.oazaidej.net/

Oglejte si tudi