Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Predavanje: Kako biti dober, a ne naiven

Dobrota je sirota. »Narod je »žleht«,« radi sklenejo nekateri, kar pa seveda ni res. Pred leti me je fant na postaji prosil, če mu lahko dam nekaj denarja, saj ni imel dovolj za vlak v Kranjsko Goro. Sam sem mu brez razmišljanja dal nekaj evrov, ko pa sem pozneje med vožnjo domov razmišljal o vsem, kar sem čez dan počel, mi je prišlo na misel: »Čakaj malo, vlak … Kranjska Gora … saj vlak v Kranjsko Goro niti ne vozi.« Čeprav sem imel občutek, da sem dober kot kruh, sem izpadel naiven. Zelo. Podobno, kot smo deležni dividend pri izplačilu dobrih (in slabih) naložb, s svojimi odločitvami in deli stalno oblikujemo svojo nadaljnjo usodo. Zato je zelo pomembno razumeti, kako biti zares dober. V tem primeru sem gotovo bil deležen neprijetne posledice, saj sem s svojo ''investicijo'' najverjetneje sofinanciral nakup alkohola ali drog.
Večina ljudi je dobrih, a žal ni dovolj zavest, kako pomembno je v vsaki situaciji delovati ustrezno glede na kraj, čas in okoliščine. Dobrota postane sirota, ko dobrote ne izražamo na pravilen način, glede na posamezno situacijo, ali pa če za to, kar delamo ali damo, pričakujemo takšno ali drugačno povračilo. Če nekomu nekaj daš, v zameno pa pričakuješ povračilo, to ni več darilo, dobrota, temveč posojilo – biznis. Tudi mir pride, ko dojameš, da v nobenem odnosu ni popolne recipročnosti, v življenju vedno vsak dobi toliko, kolikor mu pripada.

Izjemno znanje, ki me še naprej iz dneva v dan fascinira, je, kako biti zares dober v odnosu s partnerjem, otrokom, starši ... Sam temu rečem fizika medsebojnih odnosov. V teh odnosih veljajo enako natančni zakoni kot v matematiki in fiziki. Številni starši otroke vztrajno razvajajo, omogočajo jim razne sodobne igre in dobrine, ne vedo pa, da je pretirano razvajanje otrok ena od sodobnih oblik zlorabe otrok. Otroci ne potrebujeo vašega denarja in neskončnih daril, potrebujejo predvsem dober zgled, pozornost in razumevanje. Podobno se številne ženske (in moški) razdajajo v odnosih, a to počnejo bodisi na napačen način ali pa z napačnimi ljudmi. Vedno preverite tudi, kakšna načela in vrednote ima sogovornik oz. kdorkoli, s komer imate opravka, saj si do nekoga lahko dober preprosto tako, da se ga/je izogibaš in mu iz varne razdalje želiš vse najboljše. 

Navezanost na rezultate tega, kar delamo, je eden izmed najpogostejših vzrokov za to, da radi povzamemo takšne neresnice, kot je naslov tega članka. Preprosto rečeno, naša dolžnost se je truditi in svoje dolžnosti opravljati, pri tem pa ne smemo biti odvisni od rezultatov tega, kar delamo. Se pravi treba je otroke, sorodnike in vse druge imeti rad, čeprav nam oni tega niti ne vračajo. Kako pa to storiti? Pomoč ljudi, literature in modrosti, ki so ti lahko pri tem v pomoč. Naredi pa še en korak v smer prave brezpogojne ljubezni in dobrote. Presenečen boš, v tem je tudi ključ svobode.

Daj človeku kruh, nahranil si ga za en dan, nauči ga peči kruh, nahranil si ga za sto let. Nauči človeka, da zna inteligentno doprinesti k življenju drugih, nahranil si ga za vedno. Največ, kar lahko daš drugim, je, da jih opolnomočiš za to, da znajo pomagati tako sami sebi kot drugim. Ljudje, ki vedno in povsod inteligentno skrbijo za druge, so najsrečnejši. Če boš dober, ne boš prevaran. Prevaran boš, če boš naiven. Če pa boš zares dober, boš preskrbljen v vseh pogledih.


Besedilo: Andrej Pešec, Znanje za življenje
Foto: Brane Tomšič

Oglejte si tudi