Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Uspešno zaključili tri evropske projekte za mlade

Razvojni center Srca Slovenije je od leta 2015 v okviru evropskih projektov Horizon2020 in programov Erasmus+ mladim omogočili mednarodna izobraževanja, spletna izobraževanja, mreženje mladinskih delavcev v Srcu Slovenije, orodje za mobilno in digitalno participacijo mladih – OPIN ter nudil podporo ob ustanovitvi novega mladinskega kluba STIK v Lukovici.
Projekti EUth

 (Horizon2020)SEEDs among NEETs (Erasmus+) in STEER (Erasmus+) so nudili raznolik nabor priložnosti za mlade, mladinske delavce in strokovne sodelavce na področju mladine, da aktivno sodelujejo pri ustvarjanju boljših pogojev za neformalna izobraževanja, mednarodne izkušnje, aktivno participacijo in povezovanja v Srcu Slovenije. V začetku leta 2018, ko se omenjeni projekti zaključujejo, verjamemo, da so omenjeni projekti pozitivno vplivali na trend mladih v lokalni skupnosti in njihovo aktivno participacijo v številnih segmentih družbe.
V okviru projekta STEER so se mladinski delavci največjih organizacij v Srcu Slovenije srečali v Lukovici in se pod strokovnim vodstvom socialnega pedagoga ter svetovalca z dolgoletnimi izkušnjami s področja prostovoljskega dela in aktivnosti za mlade Saša Kroneggerja dotaknili pomembnih vprašanj vloge mladinskega dela v družbi, kaj le-ta družbi prinaša in izpostavili številne primere dobrih praks mladinskega dela v našem okolju. V okviru projekta so bili prav tako oblikovani spletni moduli neformalnega izobraževanja mladinskih delavcev.
Mladinski delavki iz Kluba litijskih in šmarskih študentov – KLIŠE in Mladinskega kluba STIK iz Lukovice, sta se v okviru projekta SEEDs among NEETs udeležili petdnevnega izobraževanja v bolgarskem mestu Tryavna. Izobraževanje je potekalo z namenom izboljšanja ključnih sposobnosti in spretnosti mladinskih delavcev – uporaba IKT in tujih jezikov, motivacija mladih »NEETs« ter širjenje podjetništva in ekonomskega razvoja mladih. Z omenjenim projektom in spodbujanjem neformalnega učenja je Razvojni center Srca Slovenije sledil zastavljenemu cilju povečanja zmogljivosti in znanj mladinskih delavcev ter prenosa mednarodnih dobrih praks tudi na naše območje.
V treh letih izvajanja projekta EUth »Orodja in nasveti za mobilno in digitalno participacijo mladih po vsej Evropi« je RCSS skupaj z mladimi in mladinskimi organizacijami pripomogel k razvoju spletnega orodja OPIN.ME. Organizirane so bile tri delavnice za mlade, ki so poudarjale pomembnost aktivnega vključevanja mladih v lokalno skupnost ter prednosti eParticipacije. Platformo in mobilno aplikacijo lahko tudi po koncu projekta brezplačno uporabljajo neprofitne javne organizacije z območja Srca Slovenije. Študentski klub KLIŠE in Mladinski center Litija spletno orodje aktivno uporabljata od septembra 2017, v času trajanja projekta pa so jo uporabljali in testirali tudi v Gimnaziji Litija, Občini Kamnik ter Mladinskem centru AIA MengešNa portalu smo tako objavili 13 projektov, ki so skupaj pridobili 245 koristnih povratnih informacij mladih. V okviru projekta EUth se je na pobudo RCSS Občina Lukovica uspešno prijavila na razpis »OP!N za mlade«, v okviru katerega so ustanovili Mladinski Klub STIK, ki povezuje mlade in jih vključuje v družbo. 
Besedilo in foto: Anamarija Kamin in Anita Molka, Razvojni center Srca Slovenije

Oglejte si tudi