Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Kako čustva vplivajo na naše bolezni in zdravje

Pred leti sem prvič obiskal zdravnika ajurvedske medicine, ki je na osnovi nekajminutnega pregleda natančno vedel, kakšno je moje zdravstveno stanje, kdo sem, kako razmišljam, kaj vse in kdaj sem dal skozi v življenju … Nisem razumel, kako lahko vse to ve, ne da bi videl mojo zdravstveno kartoteko ali krvne izvide, zato sem ga vprašal: »Kako veste vse to?« Odgovoril je: »Andrej, vaše telo je le manifestacija, kristalizacija vaših misli in občutkov.«
Številni glavoboli in migrene so povezani s skrbmi. Težave z ušesi kažejo na to, da nečesa ne želimo slišati, težave z očmi pa, da nečesa ne želimo videti. Vrat je povezan s fleksibilnostjo v življenju. Aktivno sprejemanje sebe, drugih in življenja, kakršno je, je ključ do zdravja in miru. Predel grla je povezan s strahom. Včasih sem komaj govoril. Ko je bilo treba kaj povedati, sem začutil ogromen cmok v grlu, težave pa so povsem izginile, odkar sem prišel v stik z modrostjo in izjemnimi, svetimi ljudmi.

Prijateljeva hči je imela stalno težave z astmo. Z ženo sta se stalno prepirala, saj je ogromno popivala in javno varala, doma pa zelo ignorirala svoje dolžnosti. Ko sta se po več poskusih sprave odločila, da se razideta, je odšla, hči pa je kar naenkrat izgubila vse simptome astme. Otrokovo zdravstveno stanje namreč zelo pogosto odraža stanje odnosov v družini. Alergije so povezane z zavračanjem sebe in okolja, tuberkuloza in težave s pljuči pa s strahom in žalostjo. Ogromno ljudi zboli za pljučnico kmalu zatem, ko izvedo, da bolehajo za kakšno hudo boleznijo. Bolj kot kakšen virus jih načnejo čustva, žalost in obup. Vse je povezano z vsem, srce, sinonim ljubezni, pa je neposredno povezano z zamerami in sovraštvom. Rak, bolezen sodobnega časa, je znan po tem, da telo je samega sebe. Jetra so povezana z jezo in lažjo, zdravila zanjo so toleranca, sprejemanje in resnica. Ena naših največjih laži je prepričanje, da se svet vrti okrog nas. Revma je povezana s kritičnim pogledom na svet in pretirano navezanostjo na svoje koncepte. Noge so povezane s sposobnostjo pomikanja naprej v življenju, kolena pa z egom. Visoki in nizki tlaki so zelo povezani z našim delovanjem. Če smo preveč napeti in aktivni, bo krvni tlak visok, če pa smo preveč pasivni in nedejavni, bo tlak nizek. Če smo preveč naivni, smo podvrženi infekcijam, če pa smo preveč zaprti, zaprtju … Prijatelju z diagnozo multipla skleroza so zdravniki omenili, da mu ostaja še maksimalno šest mesecev gibanja, sam pa je z izjemno voljo in celostnim pristopom ter spremembo načina življenja povsem odpravil vse simptome te bolezni.

Če ne živiš svojega življenja, ti je tako ali drugače pokazano, da nisi na svoji optimalni liniji. Najprej slišiš nasvet, nato ti to sporoča tudi vest, če pa ne reagiraš niti na to, se ti začnejo vrstiti poškodbe, bolezni in nesreče. Zelo pomembno je biti ti; biti to, kar si, in delovati skladno s svojo naravo. V največji meri na delovanje naših čustev vpliva naš pogled na svet. Nekdo, ki razume, da je najbolj varen in dejansko naraven položaj vseh nas položaj večnega učenca in dobro mislečega do vseh drugih, bo vesolje vsakemu izmed nas, zato da okrepimo razum in omehčamo srce, spretno postavljalo osebno prilagojen poligon, da bo deležen bistveno prijetnejših čustev, kot jih bo sicer užival v polaganju življenjskih preizkusov in prinašanju sreče v življenje drugih ter sebe.

Za odlično zdravje zelo priporočam hrano, primerno vašemu tipu telesa, čim več domače hrane rastlinskega izvora in čim manj, najbolje nič mesa, rib, jajc, alkohola, kajenja … Pomembno je vsak dan iti zgodaj spat in zgodaj vstati. Redno je dnevno treba iskati in vzpostavljati pravo ravnovesje med delom, počitkom, zabavo in razumeti, da človek v življenju potrebuje troje: početi nekaj smiselnega, nekaj, v kar lahko verjame, in nekoga, kogar ljubi.


Besedilo: Andrej Pašec

Oglejte si tudi