Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Na Koroškem tudi jajcemati

Kot smo že pisali, se na Koroškem v zadnjih letih dogaja prava revolucijo ponudbe domačih izdelkov iz avtomatov. Eno izmed zadnjih dobrih idej je uresničil Slovenjgradčan Franci Poklič. Sicer vulkanizer (dejavnost je prevzel od očeta, ki je imel 15 let vulkanizersko delavnico) se je pred nekaj leti začel ljubiteljsko ukvarjati tudi s kokošmi nesnicami. Začel je s 50 kokošmi, zdaj jih ima več kot 250, ki znesejo okoli 200 jajc dnevno. 

Na manjši kmetiji svojih staršev na Legnu, kjer tudi živi, je postavil kurnik in ogradil dva travnika. Imajo urejen izpust, tako da se vsakodnevno pasejo. Hranijo jih z žitno mešanico brez GSO, umetnih barvil in arom, zato tudi jajca niso enakih velikosti in rumenjaki so različnih barv. Jajca pobira vsako jutro, jih zloži v škatle in razvozi do jajcematov, kjer je prostora za 200 jajc. Ta gredo večinoma v promet še isti dan, roktrajanja pa imajo 28 dni. Kartonasta škatla z desetimi jajci stane dva evra. 

Prvi avtomat je pred tremi leti postavil pred domačo kmetijo. Dobil je precej stalnih kupcev, a ker veliko strank živi v mestu in okolici, je začel iskati rešitve. V dveh letih je kupil tri jajcemate in jih postavil v Šmartnem pri Slovenj Gradcu (pri vrtcu), v Pamečah (pri mesariji) ter v Slovenj Gradcu (pri kegljišču).
 Investicija ga je stala okoli 20 tisoč evrov, zanjo pa se je v prvi vrsti odločil zato, ker ve, da je samoooskrba s hrano v lokalnem okolju zelo pomembna in ker se kot aktiven športnik zaveda pomena zdrave hrane.

Glede na vsakodnevni trud in red, ki ga ta dejavnost zahteva, ter seveda osnovni vložek, je zaslužek skromen. A ni ga denarja, ki lahko zamenja zadovoljstvo strank. Franci je dobil tudi ponudbe nekaterih drugih lokalnih pridelovalcev hrane, da bi zanje prodajal njihove izdelke v avtomatu. A ga bolj mika, da bi se na kmetiji sam lotil pridelave sezonske zelenjave in to potem ponujal v avtomatu.

Oglejte si tudi