Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Praznik petja Občine Miren - Kostanjevica

Praznik petja Občine Miren - Kostanjevica smo letos praznovali v Kostanjevici na Krasu. Povabilo na praznik so vsi pevski sestavi v občini vzeli čisto zares. Pripravili so pester program, saj njihove pesmi segajo od klasičnih zborovskih pesmi, do dalmatinskih in istrskih melodij tja do zabavne zborovske glasbe. Zbori nastopajo na prireditvah v domačih vaseh, na reviji Primorska poje, decembra pa na božično-novoletnih koncertih po naši občini in v okoliških vaseh ter zamejstvu, nekateri pa sežejo tudi v daljne kraje izven Slovenije. Kjer je pesem doma, tam je veselje, tam je radost. Lahko rečemo, da je Občina Miren - Kostanjevica občina veselih ljudi.
 

Ženski pevski zbor Prosvetnega društva "Kras" Opatje selo

Po letih delovanja je to najmlajši pevski zbor iz občine. Letos praznuje tretjo obletnico delovanja. V njem pojejo dekleta in žene iz Opatjega sela in Sel na Krasu. Vodi jih Aleksander Zavadlav. Zbor rad posega po skladbah domačih avtorjev in njihovih priredbah. Nastopajo na domačem odru, pa tudi na reviji Primorska poje in tam, kjer si želijo njihovega petja

 

 

Moški pevski zbor Anton Klančič iz Mirna

Pevce povezujejo ljubezen do petja, mladost in prijateljske vezi. Ponosni so na svoj poletni nastop Pod lipo v Orehovljah, saj so s svojim posebnim izborom skladb pritegnili veliko poslušalcev. Letošnjo sezono je njihov dirigent domačin Matej Petejan. Predstavili so se z resno in zabavno glasbo. S pesmijo V gozdu so se poklonili domačemu skladatelju Antonu Klančiču.

 

 

Ženski pevski zbor Zarja iz Sel na Krasu

Ženski pevski zbor iz Sel na Krasu je bil ustanovljen pred 26 leti kot cerkveni pevski zbor. Pred desetimi leti pa se je z ustanovitvijo Turističnega društva Dren preoblikoval v Ženski pevski zbor Zarja. Repertoar zbora obsega izbor sakralnih in slovenskih ljudskih pesmi. Zadnja tri leta zbor vodi Leo Čotar. To leto so pripravili odmeven koncert Pozdrav jeseni.

 

 

Moški pevski zbor "Kras" Opatje selo

Moški pevski zbor Kras je tisti zbor iz Opatjega sela, ki je pred mnogimi leti oral ledino zborovskega petja v svoji vasi. Fantje in možje v vasi so od nekdaj radi prepevali slovenske ljudske in narodno zavedne pesmi. Potem pa so ustanovili zbor. Članska sestava se je z leti spreminjala, ljubezen do petja pa ostaja v vsej veličini. Zbor že vrsto let vodi domačin Pavel Pahor.

 

 

Alenka Marušič iz Opatjega sela

Alenka Marušič je solistka, ki se solo petja uči pri profesorici Marjetki Luznik. S profesionalnim učenjem se je začela ukvarjati takrat, ko so ji zaradi zdravstvenih težav petje pravzaprav prepovedali. Res bi bilo škoda, če bi slepo sledila zapovedim. Na prazniku petja je nastopila tudi kot solistka v Moškem pevskem zboru Kras Opatje selo.

 

 

Pevski zbor društva žena Miren - Orehovlje

Žene iz Mirna in Orehovelj povezuje ljubezen do slovenskih ljudskih pesmi. Dobivajo se dvakrat tedensko in pojejo pod taktirko zborovodje Mirana Rustje. Vesele so, če jih kam povabijo, da pojejo. Petje jim vliva optimizem in veselje do življenja.

 

 

Vokalna skupina Chorus 97 iz Mirna

Zbor letos praznuje. Pred dvajsetimi leti so se zbrali in prvič zapeli pod vodstvom Antona Klančiča. Zasedba v svoj repertoar uvršča ljudske in umetne pesmi domačih in tujih skladateljev, črnsko duhovno glasbo in sakralne skladbe. Letos je zbor sodeloval v operi Seviljski brivec v Šempetru pri Gorici in Metliki. Vokalno skupino Chorus '97 vodi Vladimir Čadež. Zaradi njegove odsotnosti je dirigentsko paličico tokrat prevzela Ana Zalar.

 

 

Vokalna skupina Glas iz Bilj

Zbor nastopa od leta 2005 dalje. Dekleta in žene prihajajo iz Bilj in okolice. Vodi jih Ingrid Praznik. Njihov cilj je, da nenehno napredujejo v petju, obenem pa da se družijo in imajo "fajn". Na tokratnem nastopu so segle po priredbah slovenskih in istrskih ljudskih pesmih.

 

 

Oktet Rožmarin

Člani okteta Rožmarin vztrajajo pri petju že zelo dolgo, nekateri od vsega začetka, torej že 22 let. Možje in fantje prihajajo s širšega območja Krasa, največ iz matične občine. Že nekaj časa jih vodi Katja Bajec. Druži jih veselje do petja in s tem povezanih doživetij ter medsebojno prijateljstvo. Njihov repertoar je širok. pravzaprav najdejo pesem za čisto vsako priložnost.

 

Roberta Filipič in Marta Pavlin

Foto: Dominik Bizjak – Dinko

Oglejte si tudi