Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Potovanje k zvezdam

Člani Kulturnega društva Stanko Vuk smoletos julija organizirali že tradicionalni Astronomski večer ob glasbi, ki je potekal na ploščadi pred Pomnikom braniteljem slovenske zemlje na Cerju. Za uvod smo poslušali violinsko skladbo v izvedbi Sare Gorkič, zatem se je začel prvi del predavanja.
 

Najprej smo orisali položaj našega planeta Zemlje v Osončju in število zvezd, ki jih lahko poleg Sonca najdemo v naši galaksiji Rimski cesti. Znanstveniki in misleci preteklosti so kaj kmalu začeli razmišljati, da bi lahko tudi okoli množice zvezd, ki jih vidimo na nebu, krožili planeti podobni tem, ki jih poznamo.

Dolgoletni napori astronomov so se končno uresničili, ko je bilo leta 1992 prvič v zgodovini potrjeno odkritje planetov okrog neke druge zvezde. To vrsto planetov imenujemo zunajosončni planeti ali eksoplaneti, njihovo opazovanje pa je izredno zahtevno, saj jih je skoraj nemogoče opaziti direktno. Ravno zato smo si ogledali različne načine, ki jih znanstveniki uporabljajo za odkrivanje: od zmanjšanja količine svetlobe iz zvezde zaradi prehoda planeta pred njo, do opletanja zvezde naprej in nazaj, ki je posledica kroženja planeta okrog nje.

Zanimivo je predvsem to, da je enega od načinov odkrivanja planetov okrog drugih zvezd izumila slovenska astrofizičarka Marija Strojnik, ki živi in deluje v Ameriki. Pri tem je potrebno s posebnim aparatom opazovati kakšno svetlobo zvezda oddaja in iz tega takoj ugotovimo ali je planet prisotenali ne.

Prvi, bolj fizikalni del predavanja smo zaključili s kratkim glasbenim predahom,z dvema skladbama za prečno flavto v izvedbi Sare Skvarč.

V drugem delu smo si ogledali kakšne planete so astronomi sploh odkrili. Večinoma so to tako imenovani vroči Jupitri, ogromni plinasti planeti velikosti Jupitra ali še večji, ki krožijo izredno blizu svoje zvezde in dosegajo temperature tudi do 2000 stopinj celzija. Take planete je najbolj enostavno odkriti, kljub zelo veliki oddaljenosti, ki ločuje zvezde naše galaksije.

Z izboljšanjem tehnologije in natančnosti opazovanj, pa je prišlo do odkritja mnogo manjših planetov, ki so po velikosti podobni Zemlji. Zanje je zelo pomembno, da se nahajajo v naseljivem območju, kar predstavlja ravno pravo oddaljenost od zvezde, da niso ne prevroči ne prehladni. Na njih lahko tako dobimo vodo v tekočem, trdnem in plinastem stanju, kar omogoča nastanek življenja. Do nedavnega so ocenili, da je takihplanetov55 od vseh 3797 odkritih. Med njimi se nahaja tudi nam najbližji eksoplanet, ki kroži okrog Soncu najbližje zvezde Alfe kentavra. Kljub obetajočim napovedim pa za nobenega izmed teh ni bilo potrjeno ali je življenje na njem res mogoče, saj tako podrobnih opazovanj še nismo uspeli opraviti.

To bo naloganovih večjih teleskopov, ki jih danes gradijo: med najpomembnejšimi sta vesoljski teleskop James Webb in največji optični teleskop na Zemlji ELT, ki bo imel zrcalo premera 40 metrov.

Pot do planetov, ki krožijo okrog drugih zvezd naše galaksije pa je še zelo dolga. Današnja tehnologija nam ne omogoča potovanja na tako velike razdalje, saj bi do nam najbližje zvezde potrebovali več deset tisoč let z najhitrejšimi vesoljskimi napravami, ki jih trenutnopremoremo. Na koncu smo se takoprepričali, da je pobeg na katerikoli drugi planet, če bomo našo Zemljo preveč izčrpali, nemogoč.

Naše potovanje skozi vsa ta vesoljska odkritja se je zaključilo z jazz skladbami v izvedbi mirenske jazz skupine, ki jo sestavljajo Jernej Budin na kontrabasu, Jure Malič na kitari, Rok Klančič na saksofonu in Anej Petejan za bobni. Vreme nam žal ni bilo naklonjeno saj je bilo nebo popolnoma prekrito z oblaki. Kljub temuso številni poslušalci pokazali veliko zanimanja za naše srečanje in radovednosti glede svetov okrog drugih zvezd.

 

KD Stanko Vuk

Foto: Katarina Brešan

 

Oglejte si tudi