Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Cactus carstica

V občinski stavbi trenutno gostimo razstavo kaktusov iz Krasa. Ljubezen do kaktusov deli z nami Jana Sušanj iz Opatjega se.
"Svojega začetka zbiranja kaktusov se točno ne spomnim. Že kot otroku so mi bili zelo zanimivi, zaradi česar sem jih prejemala tudi za darila. Zbirka se je počasi večala. V zbirki imam različne kakteje, ki jih poznamo kot kaktuse in tudi veliko sukulent. Med njimi so najbolj pogoste Aloe, Agave in  Semprevivum, nam znani kot Ušniki. Moja zbirka trenutno šteje približno 120 različni kaktej in 60 različnih sukulent.

Od leta 2013 imam zanje rastlinjak, saj je živeti v hiši s toliko kaktusi postalo že malo preveč tesno. Rastlinjak moramo pozimi ogrevati, poleti je pa za sukulente pretoplo in gredo na prosto. V vročih poletnih dnevih naraste temperatura tudi nad 60 oC, pozimi pa ogrevamo na 10 oC.

S svojim hobijem se ukvarjam kolikor mi čas dopušča. Svojo zbirko sem že širila s podtaknjenci in tudi s svojimi semeni. Sedaj pa jih je postalo že malo preveč tudi zame. Zaradi tega sem se odločila, da jih pokažem javnosti in morebiti še koga navdušim za tovrsten hobi ali pa podam idejo za odlično darilo. Zbirka in rastlinjak stojita na Lokvici in so, po predhodnem dogovoru, na voljo za oglede." pravi Jana, zbirateljica in vzgojiteljica katusov pod imenom Cactus carstica.

Jano lahko kontaktirate na telefonski številki 031 394 901, med tem pa lepo vabljeni na ogled kaktusov.

Oglejte si tudi