Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Obnovljena kapelica pri Štantu

Dolgo, predolgo je tlela želja po obnovi kapelice Marije Vnebovzete pri Štantu. Čez letošnje poletje je le prišlo do obnove. Pobudo je dal župnik Robert Ušaj na željo nekaterih domačinov.
 

Starejši Mirenci se še spominjajo procesije po vasi, ki je na praznik sv. Rešnjega telesa šla tudi mimo te kapelice. Kapelica je bila okrašena, za kar so poskrbele žene iz bližnjih domov. Ta cerkveni dogodek se je ohranil do začetka 2. svetovne vojne.

Po 2. vojni politika ni bila naklonjena cerkvi in njenim obredom ter znamenjem po vasi, zato so jih marsikje po Sloveniji odstranili. Tako je bilo tudi s kapelico pri Štantu. Leta 1960 je postala lastnik stavbe, kjer je bila kapelica, tovarna usnja. Takratni direktor Jožef Volk je ukazal, da se slika odstrani in odprtina zazida. Nekdo je sliko rešil tako, da jo je odnesel v farno cerkev, kjer je dolga leta ležala poškodovana. Na svoje stroške jo je dal restavrirati domačin Marko Vuk, tedanji kustos v Goriškem muzeju. Danes krasi našo cerkev sv. Jurija v Mirnu. Občasno jo odpeljejo tudi na kakšno razstavo.

Letos smo bili prijetno presenečeni, ko smo ugotovili, da je v zazidani odprtini še bolj stara poslikava Matere božje, ki je bila najverjetneje poškodovana v 1. svetovni vojni. Verjetno bi bilo treba v obnovo vložiti preveč denarja ali pa se je ponudila prilika, da je nekdo narisal novo podobo, ki jo je vložil v že dokončano kapelico. Poizvedovali smo, kaj se je v resnici dogodilo, a pravega dokaza za katerokoli trditev nismo našli.

Prvotna slika v kapelici je tako postala pobuda in vodilo umetnici Maši Bersan Mašuk, da je sliko obnovila.

V oktobru je župnik Robert Ušaj kapelico slavnostno blagoslovil. Zbralo se je veliko domačinov, ki so ponosno stali ob svetem znamenju. Župnik je v svojem nagovoru poudaril, da je bila Marija vedno med nami, čeprav je bila zazidana. Slavnost so popestrili pevci, Sara Skvarč s flavto in Ela Krog s saksofonom ter govor srečne domačinke Marice Pavlin.

Za prijeten zaključek smo se Štantovci družili v bližini znamenja tako kot nekoč. Zahvaljujemo se župniku in vsem, ki so z darovi, delom, skrbjo ali kako drugače prispevali k obnovi kapelice.

 

Stanislav Faganeli

Foto: Andreja Vižintin in iz arhiva Stanislava Faganelija

Oglejte si tudi