Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Občina Miren - Kostanjevica prejemnica listine »Občina po meri invalidov«

V Občini Miren - Kostanjevica že od konca leta 2014 potekajo aktivnosti za pridobitev listine »Občina po meri invalidov«. Župan Mauricij Humar je že ob pričetku mandata podprl projekt, katerega pobudnik je bil Valter Adamič iz  Medobčinskega društva invalidov (MDI) Goriške.

Projekt prinaša izboljšave v življenju vseh občanov, predvsem pa ranljivih skupin – invalidov in starejših. Poleg župana so glavni nosilci projekta Roberta Filipič in Lili Mozetič iz občinske uprave, koordinator projekta Valter Adamič in Marko Štanta, predsednik sveta za invalide pri Občini Miren - Kostanjevica.

 

Uresničevanje ukrepov iz Akcijskega načrta izvaja projektni svet Zveze delovnih invalidov Slovenije (ZDIS), ki je našo občino obiskal v aprilu in v septembru 2017. Na razširjeni seji Sveta za invalide in koordinacije invalidskih organizacij je bil septembra podpisan uradni dogovor o vključitvi naše občine v izvajanje projekta.

V oktobru je upravni odbor ZDIS na podlagi pregledane dokumentacije, opravljenih neposrednih razgovorov in ogledov sprejel sklep, da se Občini Miren - Kostanjevica podeli listino »Občina po meri invalidov«.

Prireditev ob slovesni podelitvi listine naši občini je potekala 4. decembra v Domu krajanov Negovana Nemca v Biljah. Prireditev je vodila Roberta Filipič iz občinske uprave. Dogodek je v znakovni jezik tolmačila verificirana tolmačka Mojca Komel.

Po glasbenem uvodu smo najprej prisluhnili Dragu Novaku, predsedniku ZDIS, največje invalidske organizacije v Sloveniji, ki je nosilka projekta OPMI in že štirinajsto leto podeljuje listine občinam. Med drugim je povedal, da je projekt »Občina po meri invalidov« primer dobre prakse, kako naj bi se načêla, pravice in dolžnosti zapisane v Konvenciji o pravicah invalidov uresničevale v temeljni lokalni skupnosti – to je v občini.

Borut Sever, predstavnik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij, je v svojem nagovoru poudaril, da dosežki iz projekta v mnogočem koristijo tudi starejšim, ki se s staranjem vedno pogosteje srečujejo s podobnimi ali celo enakimi težavami kot invalidi.

Valter Adamič – slavnostni govornik in koordinator projekta, je izpostavil, da je socialna vključenost oseb s posebnimi potrebami ključna spodbuda za razvoj dojemanja osebnostne rasti okolja, v katerem živijo in delajo. Pomembni pa so tudi dosežki projekta, ki se kažejo na področju zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami, v odpravi ovir za gibalno ovirane, na področju senzoričnih, komunikacijskih, čustvenih in miselnih ovir.

Rajko Žagar, predsednik projektnega sveta ZDIS, je podal obrazložitev sklepa, da se Občini Miren - Kostanjevica podeli listino. Tako je naša občina postala 28. občina v Sloveniji, ki udejanja zavezo o kakovostnejšem življenju invalidov, starejših in tudi ostalih občanov.

Drago Novak je izročil listino in skulpturo »Občina po meri invalidov« županu Mauriciju Humarju, Zvezdana Markič pa je prevzela skulpturo kot predsednica MDI Goriške.  

Župan je poudaril, da listina pomeni priznanje za triletni proces, v katerem so s sodelavci uresničili veliko idej, ki so jih združevali za dosego istega cilja. Marko Štanta je v zelo sporočilnem nagovoru prikazal pomen povezovanja in vključevanja, da če si podarjamo bližino, nam je težave lažje prenašati in reševati. 

Slavnostni govori so se prepletali s kulturnim programom. Najprej je nastopil trio kljunastih flavt Varstveno delovnega centra (VDC) Nova Gorica pod vodstvom Doris Kodelja. Otroški pevski zbor Osnovne šole Miren pod vodstvom Zdenke Komel je ob spontani prisrčnosti najmlajših ogrel naša srca. Nasmejali in sprostili smo se ob skeču z naslovom Čevljar, ki so ga zaigrali štirje člani Društva gluhih in naglušnih severne Primorske.

Prireditev je sklenil pevski zbor iz VDC, Enota Stara gora, ki je pod vodstvom zborovodkinje Andreje Konjedic Lenardič in ob klavirski spremljavi Anice Furlan sproščeno in iz srca zapel tri pesmi.


Lili Mozetič, občinska uprava

Foto: Tomaž Povodnik

 

Oglejte si tudi