Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Z javnim zavodom za turizem do boljše promocije in prepoznavnosti

Občinski svet Občine Miren - Kostanjevica je na včerajšnji seji potrdil sklep o ustanovitvi javnega zavoda za turizem Občine Miren - Kostanjevica. Ta bo skrbel za turistično ponudbo, povezoval ponudnike storitev in izdelkov ter načrtno privabljal nove turistične goste.
Pot do odločitve o ustanovitvi javnega zavoda je bila dolga in premišljena. Najprej smo razvoj turizma in kmetijstva spoznali kot eno od štirih razvojnih prioritet občine, ki smo si jih zadali v lani poleti sprejeti Viziji in strategiji Občine Miren - Kostanjevica 2017–2025. V nadaljevanju smo tehtali med možnostjo ustanovitve zadruge ali javnega zavoda. Za predstavitev značilnosti organizacijskih oblik smo septembra organizirali Posvet turistične kooperative – zadruge. Novembra smo ponudnike, občinske svetnike, vodnike in druge povabili na ogled dobre prakse kočevske zadruge Zakladi Kočevske, decembra pa smo med turističnimi ponudniki v občini izvedli še anketo na to temo. Rezultati ankete, na katero je odgovorilo 27 odstotkov anketirancev, so pokazali, da kar 58, 5 odstotka vprašanih meni, da je javni zavod boljša rešitev od zadruge, za katero se zavzema 37,5 odstotka anketirancev.

 

V prid ustanovitvi javnega zavoda pred zadrugo tako govori več dejstev: to je pogostejša oblika v Sloveniji in v ostalih občinah, komunikacija med enakovrednimi akterji z enakimi kompetencami je lažja, tako so pokazali tudi rezultati ankete ciljne javnosti. Poleg financiranja iz proračuna občine, ima zavod možnost pridobivanja lastnih sredstev iz tržne dejavnosti. Upravičen je do subvencij države, ima možnost prijav na razpise za pridobivanje sredstev iz evropskih virov ter lahko enakovredno zastopa interese vseh deležnikov turizma ne glede na dejavnost.

 

Naloga javnega zavoda ne bo preprosta, saj smo med cilji, ki jih želimo na področju turizma doseči do 2025, zapisali, da se želimo v tem obdobju uvrstitev na seznam 100 najuspešnejših slovenskih trajnostnih turističnih destinacij (v sodelovanju in skupaj z okoliškimi), da želimo oblikovati lastno zeleno turistično trženjsko znamko, da bomo znotraj destinacije uveljavljali zelene rešitve in trajnostno naravnane ukrepe, da bomo v sodelovanju z drugimi občinami goriške regije in Slovenske turistične organizacije razvijali nove turistične produkte in storitve ter da bomo skrbeli za promocijo in skupen nastop na ključnih turističnih dogodkih. Naša zaveza je tudi, da bomo obnovili zgodovinske, kulturne in naravne spomenike ter uredili turistično infrastrukturo.

 

Ustanovitev zavoda je prvi korak, v naslednjih pa sledi ureditev pravnih formalnosti, imenovanje sveta zavoda in vršilca dolžnosti ter kasneje tudi določitev vsebinskih nalog.

 

Župan Mauricij Humar je vesel in zadovoljen, da se stvari na področju turizma razvijajo: »Občina Miren - Kostanjevica ima velik, doslej neizkoriščen turistični potencial in na izvedbenem področju v primerjavi s sosednjimi občinami močno zaostajamo. Zato je bila ustanovitev javnega zavoda nujna, saj bo ta prevzel vlogo destinacijskega managementa, povezovalca in koordinatorja razvoja turizma v občini ter upravljalca Pomnika braniteljem slovenske zemlje na Cerju. S tem, verjamem, se tudi našemu turizmu piše lepša prihodnost.«

V postopku sprejemanja odloka o ustanovitvi javnega zavoda je župan predlagal v javno razpravo predllog odloka. Javna razprava je objavljena na naslednji povezavi http://www.miren-kostanjevica.si/za-obcane-in-obcanke/razpisi-povabila-in-javne-razgrnitve/

Oglejte si tudi