Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Upokojenci obiskali FZ3ŽO v Ljubljani in edinstveno "Srednjeveško lepotico"

Biljenski upokojenci smo začetek oktobra izkoristili za obisk 18. festivala za tretje življensko obdobje v Ljubljani,ki se je odvijal pod sloganom "Vsi smo ena generacija".
V Cankarjevem domu so se nekateri udeležili predavanj, drugi so odšli na degustacije domačih dobrot, ki so jih ponujale obložene stojnice. Spet tretji so postanek izkoristili za ogled Plečnikove Ljubljane.

Pot nas je vodila v Škofjo Loko, ki ji domačini pravijo "srednjeveška lepotica". To smo ugotovili tudi sami, ko smo se sprehodili čez Kapucinski most in pomislili, da se je tukaj čas za trenutek ustavil. Zgodovina Škofje Loke se je začela že leta 973, ko je cesar Oton II ozemlje podelil Freisinškemu škofu  Abrahamu. Takrat se je imenovala Stara Loka. Posebnost tega kraja je grb mesta, v katerem je naslikan zamorec s krono, ki je po legendi Abrahamu rešil življenje. Po ozkih uličicah smo prišli do Mestnega trga, ki je središče družabnega življenja. Tu je bil že v preteklosti dom  premožnih meščanov, kar se vidi po hišah z barvito poslikanimi fasadami, ki so dale mestu ime "pisana Loka". Tu se nahaja večina znamenitosti.
Ob poti smo si ogledali "Kaščo" (iz leta 1513), v kateri so meščani hranili dajatve od kmetov in ostalo blago. Sedaj je tam galerija slikarja Franca Miheliča in banka.
Povzpeli smo se na Škofjeloški grad , ki je v listinah omenjen že leta 1202. Zgradili so ga freisinški škofje po prejemu loškega ozemlja. Dobro so ohranjene številne kulturne,zgodovinske, etnološke in umetniške zbirke.
Med njimi tudi slike in oprema pisatelja Ivana Tavčarja. V kletnih prostorih smo si ogledali posnetek premične gledališke procesije na prostem
"Škofjeloški pasjon", ki ga je v takratnem slovenskem jeziku napisal pater Romuald leta 1721 in prikazuje križev pot v domačem jeziku in se odvija mestnih ulicah.
Pot smo nadaljevali do Nunske cerkve - Marije Brezmadežne, ki je bila zgrajena že leta 1358, kasneje pa so v njej živele uršulinke, ki so v gradu odprle dekliško šolo. Med drugim smo si ogledali še Homanovo hišo, rojstno hišo pesnika Tina Debeljaka, cerkev sv. Jakoba, kip - varuha pred kugo itd.
Po napornem dnevu smo se ustavili na večerji v gostišču Bajc na Vrhniki. Domov smo se vrnili zadovoljni, saj smo odkrili še en dragocen biser naše Slovenije.


Avtor besedila: Vojka Rustja
Fotografije: Marta Volk


Povezave

www.google.com

Oglejte si tudi