Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Pavčkov dom gostil kraljico in princese

Minuli vikend se je z obiskom Pavčkovega doma v Šentjuriju na Dolenjskem poklonil spominu slovenskega pesnika  Toneta Pavčka poseben šopek lepotic-cvičkovih princes. Odzvale so se povabilu aktualne princese Dragice Ribič, članice Društva vinogradnikov Mirna Peč, ki je svoje predhodnice povabila v svojo zidanico.

Pred tem pa so se promotorke dolenjskega posebneža cvička ustavile pri pesnikovem spomeniku, si ogledale cerkvico sv. Jurija in zatem še stalno razstavo pesnika Toneta Pavčka, ki je postavljena v  centru njegove rojstne vasi, Šentjuriju. Obisk ni bil naključen, saj je bil tudi Tone Pavček (1928-2011) promotor te, za Dolenjce tako pomembne pijače. Cvičku je celo napisal hvalnico in princese so se ob vprašanju, ali jo poznajo, le nasmehnile in jo na izust tudi zrecitirale:«Božja kaplja troedina - cviček -vino imenitno, suho in prijetno pitno, kot ga dajejo črnina, frankinja in kraljevina, pivcu in pevcu se prileže, jezik in srce razveže, in četudi ni za maše, zmeraj paše,
ker je naše, vino nežno, živo, sveže."

Med simpatičnimi lepoticami je bila tudi lanskoletna slovenska vinska kraljica Maja Žibert iz Šentruperta, ki je svojo krono predala naslednici pred dobrim tednom v Radencih. Naloge kraljice in princes pa so si podobne - promocija  in predstavljanje lepot, tradicije in kulture slovenske oz.  dolenjske vinorodne dežele ter širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin.  

 

Ljudmila Bajc

 

Oglejte si tudi