Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Delovna akcija planincev PD Mislinja

Minilo je že več kot dve leti, ko smo v sredo, 20. junija 2016, zaključili z deli na škorjanki na Črnem vrhu in jo nato 2. oktobra 2016 svečano, z blagoslovom, predali v uporabo.

V tem času smo ugotovili, da narava dela svoje, in predvsem v zimskem času poskrbi za težavo pri odpiranju vrat. Tako se nas je v soboto, 13. oktobra, osem članov planinskega društva Mislinja udeležilo delovne akcije na Črnem vrhu. V notranjosti škorjanke smo pesek nadomestili s kamnitimi ploščami. Pred vhodom smo poglobili predprostor, položili kamnite plošče in poskrbeli za odvodnjavanje meteornih padavin.

Kaj je škorjanka?

V preteklosti je bila najpogostejša oblika izkoriščanja gozdov oglarjenje. Kope so oglarji postavljali v gozdu, kjer sta bili dostava drv in odvoz oglja enostavni. Na mestih, kjer so oglarili dalj časa, so si postavili zasilna prebivališča, trikotno oblikovana iz lesa in krita z lubjem. Take zgradbe so poimenovali škorjanke. Kasneje so podobne zasilne objekte  pričeli uporabljati tudi gozdarji, ki so dalj časa opravljali delo na določenem sektorju.

Danes so taki objekti, kot tudi kuhanje kope, le še spomin na nekoč zelo razvito obrt. Škorjanka na Črnem vrhu na Pohorju pa je poleg spomina na oglarjenje na Pohorju namenjena vsem obiskovalcem za krajši počitek in kot zavetišče v primeru slabega vremena. Odprta je 24 ur na dan in vse dni v letu.

Želimo, da nanjo nismo ponosni samo člani našega društva, ampak vsi ljubitelji pohodništva in narave. Naša želja je, da bo ta objekt čim dlje služil svojemu namenu.

Oglejte si tudi