Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

PREDAVANJE DAVA KARNIČARJA

Gostili smo Dava Karničarja. Davo Karničar je alpinist, alpinistični smučar, alpinistični inštruktor, gorski reševalec, učitelj in trener smučanja. Bil je republiški prvak, balkanski podprvak ter tekmovalec in serviser v svetovnem pokalu alpskega smučanja. Predvsem pa je oče sedmih otrok. Veseli smo, da se je odzval našemu povabilu.

Skozi filmsko projekcijo in predavanje nam je predstavil svojo življenjsko pot.

Davo se je že kot otrok zapisal hribom in snegu. Kako bi bilo tudi drugače, na domačem Jezerskem imajo v izobilju le to dvoje. Od prvih korakov, ki jih je kot sin legendarnega oskrbnika Andreja Karničarja naredil v okolici Češke koče, do danes je opravil več kot 1800 alpinističnih vzponov in strmih smučanj. V Evropi izstopata njegova smučarska spusta čez severovzhodno steno Eigerja in vzhodno steno Matterhorna, je pa tudi avtor najtežje presmučane alpinistične smeri v Sloveniji - Fritsch-Lindenbach, ki je ocenjena z najtežjo, sedmo stopnjo. Je prvi Slovenec, ki je (skupaj z bratom Drejcem) smučal z osemtisočaka, leta 1995 z Anapurne, prvi človek, ki je leta 2000 neprekinjeno smučal z Mount Everesta in od leta 2000 do leta 2006 presmučal najvišje vrhove vseh sedmih kontinentov.

Ampak ves ta čas je imel v mislih in načrtih nekaj še zahtevnejšega. K2, drugo najvišjo goro na svetu, ki velja za najtežjo, najbolj ubijalsko. Že vzpon na 8611 metrov visoki K2 v pakistanskem delu Karakoruma je skrajni izziv, še nihče pa ni smučal z njegovega vrha. A 56-letnemu Karničarju tega projekta ni uspelo izpeljati. Zaradi poškodbe hrbta, ki jo je staknil na začetku odprave, in neprimernih razmer na gori je moral odpravo prekiniti.

Udeleženci v sejni dvorani centra Lopan so mu na koncu postavili še kar nekaj vprašanj. Vprašanja so se nato še vrstila v avli, kjer smo za obiskovalce pripravili še nekaj tekočega, tako da je pogovor še lažje stekel. Veseli nas, da se je na naš poziv odzvalo toliko občanov, saj je bila dvorana dokaj polna in smo skupaj preživeli prijeten večer. Zahvaljujemo se tudi občini Mislinja, ki je poskrbela za darilo za našega gosta.

Zapisal: Ivan Arko

Fotografije: Bojan Šinko

Oglejte si tudi