Logo MojaObčina.si

Mozirje

Kultura
OSREDNJA KNJIŽNICA MOZIRJE
Avtor: Roman Mežnar,

Predavanje ob fotografijah Vikija Grošlja

Organizator: OSREDNJA KNJIŽNICA MOZIRJE

Vljudno vas vabimo na predavanje ob fotografijah
Vikija Grošlja

40 LET MOJIH SOOČANJ S HIMALAJO

v sredo, 19. aprila 2017, ob 19. uri v Galeriji Mozirje.

S prireditvijo bomo počastili tudi praznik Občine Mozirje.

V knjigi Vikija Grošlja 40 let mojih soočanj s Himalajo, ki je izšla v lanskem letu ob 40-letnici prvega slovenskega vzpona na osemtisočak, so zbrani avtorjevi članki, objavljeni v zadnjih dvajsetih letih v Sobotni prilogi. Njegovi zapisi odslikavajo slovenska in svetovna dogajanja v Himalaji.

Viki Grošelj je vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec in gorski vodnik. Po poklicu je športni pedagog. Kot alpinist je v domačih in tujih gorah opravil številne vzpone, sodeloval je na več kot tridesetih odpravah v neevropska gorstva. V Himalaji je opravil enajst vzponov na vrhove desetih od štirinajstih osemtisočakov.

»Grošelj ne piše le o krajih, kamor ljudje navadno ne gredo. Piše o krajih, kamor človeška noga še ni stopila. Je prvi posrednik med naravo, najmogočnejšimi, najbolj srhljivimi, najbolj neukročenimi in neukrotljivimi deli narave, ter kulturo. Gre, zelo dobesedno, za poročila z roba. Ne le robov prepadov, pač pa tudi robov zemeljske oble, točk, ki so dobesedno najbližje preostanku neskončnosti vesolja.«
Ali Žerdin, urednik knjige in Sobotne priloge

Oglejte si tudi