Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

CQ WPX SSB TEKMOVANJE 2018

CQ WPX SSB TEKMOVANJE

 

Zadnji vikend v marcu od 24.3. in 25.3.2018 smo nekateri člani radiokluba Mozirje preživeli popolnoma radioamatersko.
Potekalo je namreč eno izmed dveh največjih svetovnih radioamaterskih tekmovanj CQ WPX SSB.

Po veliki želji, da se tekmovanja udeležimo, smo našli lokacijo in namestitev v prostorih našega člana. Kljub temu, da so bile zunaj še skoraj zimske razmere smo uspeli pripraviti vso opremo brez večjih težav.

Tekmovanje tako poteka neprekinjeno 48 ur, izmenjuje se raport ter zaporedna številka zveze v dnevniku.

Tekmovali smo v kategoriji Multi-ONE-ALL-LOW-ASSISTED (Več operaterjev, en oddajnik, na vseh frekvenčnih območjih z malo močjo (max 100W).

 

Vzpodbuda za letošnjo udeležbo nam je dalo dejstvo, da smo branili 1. mesto v Evropi iz tekmovanja CQ WPX SSB 2017. Po posvetu smo se odločili, da bomo tekmovali tudi letos, saj nimamo kaj izgubiti, lokacija je bila na razpolago, prav tako pa tudi preizkušena oprema.

Tako smo se že v sredo popoldne prvič zbrali na lokaciji v Cirkovcah in v precej zimskih razmerah (Sibirskih HI) postavili Spiderbeam anteno, jo umerili ter na hitro opravili meritve. 

V četrtek se nas je zbralo nekaj več in antene smo hitro postavili po travniku okoli novogradnje,

Zvečer med testiranjem vseh anten pa se je pokazal problem in smo šli v iskanje napake, ki smo jo odpravili in sistem je nato delal super.

 

Ob 1h ponoči po našem času (s petka na soboto) se je tekmovanje pričelo.

V dobrih 5 urah sem v dnevnik vpisali blizu 250 QSO oziroma vzpostavljenih zvez. Res je, da je prvi nekaj ur najlažje pobirati zveze z postajami, ki jo najdeš na bandu in jih še ni v logu.

Izkazalo se je, da zaradi ne slabih, temveč katastrofalnih pogojev na višjih frekvencah, vse postaje poizkušajo z delom na nižjih.

Za postajo je pričel Jaka S55X, proti jutru pa sta ga zamenjala operaterja Jože S50SL in Barbara S55BA, ki sta tudi lepo logirala zveze v dnevnik, tako da se je število zvez napram rezultata iz 2017 vseksozi večalo.

Nato pa se je ustavilo! Bandi so bili pobrani, na CQ klice ni bilo nobenega odziva in pričeli smo se mučiti. V vseh 48urah smo na 21MHz naredili "le" 91 QSO. Kasneje se je izkazalo, da ta rezultat za 21MHz sploh ni slab. Postaja S51A (RK triglav Ljubljana) so v enakem času na 21MHz naredili le kakšnih 45QSO več od nas, treba je omeniti, da so delali v kategoriji z veliko močjo, ter s precej boljšo antensko opremo kot mi.


V nočnem času iz sobote na nedeljo so se za postajo usedla še Uroš S55K in Toni S51TS, proti jutru pa zopet Jože in Barbara. V nedeljo popoldne je k uspešnosti tekmovanja pripomogel tudi Miro S52ON. 
Glede na precej slabe pogoje in zelo počasno zbiranje zvez v logu je začetni optimizem hitro kopneti in v nedeljo se je še število zvez 900 zdelo skoraj nemogoče. 

Na srečo se je v nedeljo zvečer zopet nekoliko odprlo na 3.5MHz področju. Rezultat in število zvez je zopet lepo rastlo.

V ponedeljek ob 02:00 (zjutraj) 00:00 ob zaključku tekmovanja smo bili na lokaciji še Jože-S50SL, Barbara-S55BA, Uroš-S55K in Jaka-S55X. V tekmovalni dnevnik je kot zadnja veza (zadnjih 45min) ob 23:59:18 bila zabeležena 1021 zveza s postajo SN20UM iz Poljske. 

Nekaj statistike:

* Število ur: 48h (celo tekmovanje)

* Operaterji: S50SL, S51TS, S52ON, S55BA, S55K in S55X

* Število zvez: 1021 (štiri podvojene torej je priznanih samo 1017) in 1.292.646 točk
* ODX (najdaljša zveza): ZM4T (Nova Zelandija) preko longpath 21.625km.

 

Tekmovalni vikend smo tako zaključili s pospravljanjem opreme v ponedeljek popoldan.

Oglejte si tudi