Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

INVAZIVKE SO AGRESIVNE

 

 

V okviru projekta za ozaveščanje, usposabljanje in ukrepanje za invazivne tujerodne  vrste (ITV) v gozdu (LIFE ARTEMIS) je Zavod za Gozdove Slovenije, območna enota Nazarje  v četrtek, 19. oktobra 2017 pripravil delavnico usposabljanja za sodelovanje v sistemu za zgodnje obveščane in hitro odzivanje (ZOHO) na tujerodne vrste v gozdu.

 

Namenjena je bila predvsem lastnikom gozdov in vsem, ki so radi in pogosto v naravi. To so lovci, taborniki, gobarji, ribiči, planinci in drugi.

 

Žal se lastniki gozdov na vabilo niso odzvali, čeprav predstavljajo invazivke za gozd, ki je njihova lastnina in zanje vir dohodka, vse večjo grožnjo. Toliko bolj pa ta problematika zanima planince, ki so sestavljali veliko večino udeležencev. Poleg njih je bilo prisotnih tudi nekaj mladih, nadebudnih gozdarjev.

 

Invazivke se vztrajno širijo v gozd in tudi v gorski svet sredogorja, v okolice planinskih koč, poti in izhodišč teh poti (parkirišč). Zato je zanimanje zanje med planinci razumljivo – širjenje invazivk je najlažje in najuspešnejše preprečiti ali vsaj omejiti na samem začetku. V to smer je šla tudi razprava na delavnici.  Pri tem jim je lahko v pomoč spletna in mobilna aplikacija »invazivke«, s katero jih lahko spoznavajo ter označujejo njihova nahajališča.

 

Kogar ta problematika zanima, bo našel na tem portalu veliko zanimivih informacij in dostop do pregledne literature na tem področju.

Oglejte si tudi