Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

SPOZNAJMO INVAZIVNE TUJERODNE VRSTE

Invazivne tujerodne vrste (ITV) se vse bolj širijo in ogrožajo naravo, naše zdravje in ekonomijo. Veliko jih najdemo ob bregovih vodotokov, na neobdelanih kmetijskih površinah, gradbiščih in povsod tam, kjer je človek posegel v naravo.
Vedno bolj ogrožajo tudi gozdove. Potencialno je zelo ogrožena naravna obnova gozdov po večjih ujmah. Vse pogosteje jih najdemo tudi na planinskih poteh in v okolici planinskih koč.

Zato jih je modro poznati in v največji možni meri preprečevati njihovo širjenje, zlasti širjenje iz novih žarišč in širjenje novih, prihajajočih vrst. To lahko dosežemo s sistemom zgodnjega obveščanja in hitrega odzivanja na nove najdbe (ZOHO), ki ga razvijamo v okviru projekta LIFE ARTEMIS. Ekipa je razvila aplikacijo Invazivke, s katero lahko tudi vi sporočate nove najdbe ITV, posebej tistih najbolj nevarnih.

Vabimo vas na delavnico o invazivnih tzujerodnih vrsth, kjer boste lahko spoznali kaj so invazivne tujerodne vrste, zakaj so nevarne, kako jih spoznati, kako preprečiti njihovo širjenje, kako jih odstraniti in kako uporabljati aplikacija Invazivke za obveščanje o njihovih najdbah.

Delavnica je namenjena lastnikom gozdov, kmetom, lovcem, ribičem, planincem, gobarjem, gozdarjem, učiteljem, tabornikom, naravovarstvenikom in vsem drugim, ki jim ni vseeno za ohranjanje narave.

Delavnica bo v četrtek, 19. oktobra 2017 z začetkom ob 16. uri. Najprej bo v Muzeju Vrbovec kratka predstavitev problematika ITV in predstavitev aplikacije Invazivke, nato se bomo napotili v najbližji gozd, kjer bomo spoznavali vrste na licu mesta.

Zaradi organizacijskih zadev prosimo za predhodne prijave.


Oglejte si tudi