Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

CQ WW SSB tekmovanje oktober 2017

CQ WW SSB tekmovanje oktober 2017

CQ WW je največje radioamatersko tekmovanje na svetu. Odvija se zadnji vikend v oktobru, traja pa 48 ur, udeležilo pa se ga je več kot 35.000 udeležencev iz celega Sveta.

Tudi člani radiokluba Mozirje S51DSW smo se udeležili tega velikega tekmovanja s tekmovalnim klicnim znakom S54I (Siera Five Four India).

Tekmovali smo v kategoriji več operatorjev (vsi obsegi). Število operatorjev v teh kategorijah ni omejeno, tako da se nas je za postajo izmenjalo v 48 urah sedem operaterjev (Jaka-S55X, Uroš-S55K, Miro-S52ON, Barbara-S55BA, Jože-S50SL, Negro-S55KM in Robi-S56VHR).  Dovoljen je samo en oddajan signal na obseg v istem času. En oddajnik (postaja), delo na enem obsegu pa je dovoljeno v najmanj 10-minutnem časovnem intervalu. Časovni interval prične teči ob vpisu prve zveze v dnevnik na določenem obsegu. Obe postaji časovno neodvisno uporabljata časovne intervale. Celotna izhodna moč v tej kategoriji ne sme presegati 100W na kateremkoli obsegu ob kateremkoli času.

Priprave na tekmovanje smo pričeli že v sredo in nadaljevali priprave vse do petka, ko so bile postavljene vse potrebne antene. Letos smo dopolnili še nekaj testnih anten, ki so se dobro izkazale. Za tekmovanje smo spet izbrali in uporabili kar staro preverjeno lokacijo, kjer poznamo teren in okolico.

Večina anten je samogradnih in smo jih sestavili iz raznih žic in vrvi. Najvišji antenski stolp, na katerega smo obesili eno od anten je presegal 20 m. Letos smo se spopadali prvič z močnim vetrom, ki nam je močno nagajal že pri postavitvah stolpov. Na srečo so vsa sidra in vezni material prestali tudi nočne sunke vetra. Za oddajnik-postajo smo uporabljali postajo ICOM IC 7300, ki je bila povezana na računalnik, antenske preklopnike in še na nekatere komponente, ki so potrebne za nemoteno tekmovanje. Postaja omogoča tudi snemanje zvočnega signala, ki ga je potrebno hraniti v primeru kakšnega preverjanja končnih rezultatov.

V ozadju tekmovanja je potekalo tudi družabno srečanje nekaterih ostalih članov, ki so se oglasili in pomagali pri raznih delih ali pa se samo podružili s tistimi, ki tisti čas niso sedeli za oddajno postajo in mikrofonom.

V ponedeljek ponoči, ko je bilo tekmovanje končano je oprema ostala na svojem mestu, pospravili pa smo jo popoldan, ko smo se ponovno zbrali.

Zaključek tekmovanja bi ocenil za uspešno, saj je oprema delovala brezhibno trenutni neuradni rezultat glede na prispele dnevnike vez pa je 12 mesto v Evropi med 79 klubi in 24 mesto na Svetu od 143 tekmovalnimi klubi.

Oglejte si tudi