Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Na Leonov 120. rojstni dan v Novem mestu zelo slovesno

Na rotovžu so na današnji novinarski konferenci predstavili osrednji prireditvi Štukljevega leta, ki bosta prihodnji ponedeljek, 12. novembra, na 120. obletnico rojstva novomeškega olimpionika Leona Štuklja. Dolenjski muzej ob 16. uri pripravlja odprtje spominske razstave Leon 120 let, zvečer pa se bo dogajanje prestavilo na novi Olimpijski vadbeni center Novo mesto (velodrom v Češči vasi), kjer bo ob 20. uri potekala slavnostna akademija Iz roda v rod duh išče svojo pot.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je uvodoma izpostavil vzporednico s praznovanjem 100-letnice leta 1998, ko so v Novem mestu zgradili športno dvorano Leona Štuklja, letos pa nastaja Olimpijski vadbeni center Novo mesto. Prav tako bo, kot pred 20 leti, med najvišjimi gosti iz domačega in mednarodnega športnega sveta v dolenjski prestolnici znova sloviti italijanski gimnastični šampion Jury Chechi. Ob koncu se je zahvalil podpori Olimpijskega komiteja Slovenije in gospodarstva ter povabil občane k praznovanju pomembnega jubileja. »Leon je simbol vitalnosti in zdravega odnosa do življenja. Prav je, da ga ohranjamo v našem spominu in njegove vrednote prenašamo na mlade generacije,« je nagovor zaključil župan Gregor Macedoni.

Razstavo Dolenjskega muzeja pripravlja šest avtorjev, med katerimi je poleg sodelavcev muzeja tudi dr. Ivan Čuk iz Fakultete za šport. Direktorica muzeja Jasna Dokl Osolnik se je ob tej priložnosti za sodelovanje zahvalila Štukljevi družini, na čelu s hčerko Lidijo Pauko, ki je zagotovila izjemno število predmetov. Na razstavi bodo tematsko razdeljeni v tri prostore: v prvem bodo predmeti, ki pričajo o Štukljevi povezanosti z domačim Novim mestom, v drugem bodo v ospredju njegovi športni dosežki, v tretjem pa bo obiskovalcem na vpogled njegova zasebna plat. »Štukelj je gotovo eden izmed svetovno najbolj prepoznavnih Slovencev, ki ga je samo na otvoritvi Olimpijskih iger v Atlanti prek televizijskih zaslonov spoznalo tri milijarde ljudi,« je izpostavila Jasna Dokl Osolnik.

Večerno akademijo režira novomeški režiser Klemen Dvornik, ki je koncept prireditve opisal kot plesno, dramsko in glasbeno uprizoritev, ki bo skušala zajeti duh časa, v katerem je Štukelj živel. Pri tem so se ustvarjalci naslonili na sokolsko misel in Leonovo pričevanje iz knjige Mojih sedem svetovnih tekmovanj. Na prireditvi bodo nastopil trije dramski igralci: Branko JordanJernej Gašperin in Sara Goršepevski zbor Pomlad, solistka Kristina Kastelicin plesno akrobatska skupina pod vodstvom koreografa Mihe Krušiča. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, dogodek pa bo neposredno prenašala tudi nacionalna televizija. »Novomeško slavje bomo tako prenesli po vsej Sloveniji,« je povedal Klemen Dvornik.

Brezplačne vstopnice so na voljo na blagajnah Kulturnega centra Janeza Trdine in Dolenjskega muzeja Novo mesto ter v Turistično informacijskem centru Novo mesto. Vstop na prizorišče bo zaradi neposrednega prenosa mogoč samo do 19.30, iz parkirišča pri tovarni Adria Mobil pa bodo obiskovalce na prizorišče vozili mestni avtobusi.

Oglejte si tudi