Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Simpozij o Zdenki Serajnik

Tridnevni mednarodni znanstveni simpozij o delih Zdenke Serajnik, ki se je rodila na Prihovi in službovala kot profesorica slovenščine in ruščine v Slovenskih Konjicah, je privabil 20 raziskovalcev.

V petek 20.10 so v dvorcu Trebnik v Slovneskih Konjicah predstavili njeno delo, življenje, jezikovne in slogovne značilonosti njenih prevodov, dram in pesmi. Razsikovalce in poslušalce so tudi nagovorili župan občine Slovenske Konjice Miran Gorinšek, župan občine Oplotnica Matjaž Orter in dekan Teološke fakultete v Ljubljani prof. dr. Robert Petkovšek. Zaključili so s podelitvijo nagrad udeležencem likovnega natečaja na temo zgodb o Zdenki Serajnik.
 
V soboto se je dogajanje preselilo v Oplotnico, kjer so v oplotniški graščini nadaljevali s raziskovanjem njene velike zapuščine. Sledil je koncert v v cerkevi sv. Janeza Krstnika v Čadramu, kjer so pripravili koncert s pesmimi iz zbirke Izliva duša se mi v hvalospev. Na njem so sodelovali pevski zbor Marije Zavetnice iz Prihove, zbor župnije sv. Jurija iz Slovenskih Konjic, zbor župnije sv. Janeza Krstnika iz Oplotnice, zbor župnije sv. Egidija  iz Zreč ter združeni pevski zbori dekanije Žalec. 

Simpozij se je zaključil v nedeljo na Prihovi s sveto mašo, ki jo je vodil dr. Marjan Turnšek. Sledil je še kratek kulturni program. 

Oglejte si tudi