Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
9°C
Oceni objavo

Žalna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve

27. oktober 2017 je bil prekrasen dan. Ves je bil odet v živobarvne podobe jesenskega zorenja. 
Organizatorji, sodelujoči pri izvedbi kulturnega programa, prisotni udeleženci komemoracije, sorodniki in učenci OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica smo se v dopoldanskem soncu poklonili spominu 60-tih padlih borcev iz domačega okolja, ki so med leti 1941 in 1945 umrli kot borci ali pa bili ustreljeni kot talci. Njihova imena so  vklesana v domači granit. Obeležje jim je v trajen spomin postavila takratna organizacija ZB Oplotnica in sorodniki, in sicer davnega leta 1950.
Kulturni program so tudi letos oblikovali domači ustvarjalci: Skupina Zimzeleni, glasbenica Petra Brglez, kulturni delavki Bernarda Tič in Anja Regoršek, učenci OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica in govornica, predsednica OO borcev za vrednote NOB Oplotnica. S praporjem je pokojne počastil najstarejši in zadnji aktivni borec v naši organizaciji, 91-letni Stanko Smogavc.
Skupna misel vse prireditve je bil spomin in hkrati opomin, da se grozote vojne ne smejo pozabiti in ne ponoviti. Hkrati je bila izražena tudi večna tema človeškega rodu, v koliki meri smo ljudje sposobni razumeti sočloveka in kako so v nas zasidrane vrednote, ki so jih prav med 2. svetovno vojno v bitki za preživetje najbolj cenili in potrebovali: tovarištvo, solidarnost, narodna pripadnost, čut za sočloveka...
Ker je ob koncu okobra minilo 100 let  od strahotne bitke pri Kobaridu, smo se na komemoraciji spomnili tudi te tragične morije, ki je tudi od naših prednikov zahtevala strahoten davek in slovensko zemljo posula z neštetimi domačimi in tujimi grobovi. Žal se je zgodovina kmalu ponovila. 
Člani OO borcev za vrednote NOB Oplotnica smo pred dnevom spomina na mrtve položili cvetje na obeležja in partizanske grobove. 
V ponedeljek, 30. oktobra, smo se v sodelovanju z Združenjem borcev iz Slovenske Bistrice odpeljali na komemoracijo v Gradec, v sosednji Avstriji. Na centralnem graškem pokopališču stoji mednarodni spomenik žrtvam nacističnega nasilja od leta 1938 do 1945. Posvečen je več kot 2500 žrtvam neškega nacizma, ki so bile v Gradcu upepeljene in tam pokopane.Med 11 narodnostmi je največ Slovencev- več kot 1250. Tu so pokopani borci Pohorskega bataljona in talci, ustreljeni v mariborskih zaporih. Spomenik, izjemne veličine in podobe, je bil izdelan v Cezlaku in je nastajal pod dleti oplotniških kamnosekov. 7 delavcev, cezlaških mojstrov, ki so z dletom oblikovali mojstrovino, po načrtih arhitekta Borisa Kobeta, je na omenjenem pokopaliču sestavljalo obod in obelisk, ki sta postavljena v trajen opomin. Otvoritev je bila 1. novembra 1961. 

Ivan Potočnik in Ivan Veber, še živeča kamnoseka, sta se tokrat udeležila obiska v Gradcu in z nami della spomina na takratne dni.

Oglejte si tudi